Otkrivena bista Franca Lista u BG-u

Bista mađarskog pijaniste i kompozitora Franca Lista, otkrivena je 21. oktobra u parku Manjež u Beogradu, povodom 200 godina njegovog rođenja (22. oktobar 1811.), a spomenik je poklon ambasade Mađarske Srbiji i Beograđanima.

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

14:19

Default images

Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic rekao je da je otkrivanjem biste zaokružen ciklus kulturnih događaja kojima je u Srbiji obeleženo 200 godina od rođenja Lista.

Podsetivši da je u Beogradu organizovano više koncerata i štampana poštanska marka sa likom Lista, Nikovic je rekao je otkrivanje spomenika poslednja karika u nizu manifestacija posvećenih tom umetniku.

"Neka spomenik služi kao izvor muzičkog nadahnuća i podstrek svim Beograđanima, posebno mladim pokoljenjima", rekao je Nikovic i dodao da se nada da će List biti stalna inspiracija stvaralaca.

Članica Gradskog veća Vesna Marjanović rekla je da opus Lista pripada evropskoj i svetskoj muzičkoj baštini i da je za Beograd velika čast da ima njegov spomenik.

Prema njenim rečima, spomenik Francu Listu simbolizovaće bliskost dva naroda i doprineti da Manjež bude park muzike jer ga već krase biste Frederika Šopena, Josifa Marinkovića, Josipa Slavenskog i Koste Abraševića.

Dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Dubravka Jovičić zahvalila je Ambasadi Mađarske i gradskoj upravi Beograda što su, kako je rekla, u park Manjež počeli da unose duh kulture raznih nacija.

Ona je istakla značaj muzičkog stvaralaštva Lista i navela da su njegove kompozicije, među kojima je jedna od najvažnijih Mađarska rapsodija, deo svakog repertoara.

Spomenik je rad umetnice Katalin Gere iz Budimpešte, jedne od najznačajnijih vajara-portretista Mađarske. Izliven je u mesingu i postavljen na postolju od granita "bianko kastilja" visok 170 santimetara. Isti spomenik Budimpešta je poklonila i glavnom gradu Poljske, Varšavi.

Otkrivanju biste prisustvovali su i predstavnici ambasada Austrije i Nemačke, i vajari Katalin Gere i Zoran Ivanović kome je bila poverena izrada potstamenta spomenika.

Povodom dvestogodišnjice rođenja Franca Lista u okviru Bemusa u subotu 22. oktobra na Kolarčevom univerzitetu Simfonijski orkestar i muški hora RTS će izvesti dela tog kompozitora, a program u njegovu čast večeras, 21, oktobra, izvodi i Beogradska filharmonija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: