Šezdeset godina "Lovca u žitu"

Danas se navršava 60 godina od objavljivanja kultne knjige "Lovac u žitu" Džeroma Dejvida Selindžera koja je prodata u više od 65 miliona primeraka.

Izvor: Tanjug

Subota, 16.07.2011.

10:50

Default images

"Lovac u žitu" je još od svog prvog objavljivanja 16. jula 1951. godine postala omiljeno štivo mladih širom sveta i prerasla u kulturološki fenomen s obzirom da se bavi temama kao što su tinejdžerska zbunjenost, bes, otuđenje, buntovništvo i seksualnost.

To je priča o 16-godišnjem Holdenu Kolfildu, neprilagođenom dečaku koji je zbog slabih ocena izbačen iz škole u Pensilvaniji.

Holden u prvom licu i kolokvijalnim govorom opisuje uspomene na vreme provedeno u Njujorku u kome će u samo 48 sati upoznati različite društvene miljee od časnih sestara do prostitucije.

Poznatog (anti)junaka Selindžeerovog slavnog dela, kritičari opisuju kao "najpoznatijeg literarnog zabušanta" i "gnevnog mladića", koji je "konstantno u ratu s odrastanjem", zbog čega je i postao "ikona tinejdžerskog bunta".
Listovi "Mond" i "Tajm" uvrstili su ovu knjigu među 100 najboljih romana 20. veka, a mnogi je smatraju jednom od tri najbolja američka literarna ostvarenja zajedno sa "Haklberi Finom" Marka Tvena i "Velikim Getsbijem" Skota Ficdžeralda.

Bila je i jedna od najzabranjivanih knjiga jer su cenzorima smetale psovke i nedolični vokabular sa epizodama seksa, uživanja u alkoholu i prostituciji koje glavni junak romana opisuje.

Selindžer se 15-ak godina nakon objavljivanja romana potpuno povukao iz javnog života ne objavivši više ništa i odlučno odbijajući sve ponude za pozorišne i filmske adaptacije svog nevelikog opusa od samo četiri knjige. Roman je ostavio neizbrisiv trag u pop-kulturi, filmu, rok muzici, televiziji, književnosti, stripu.

Najkontroverzniji događaj povezan s ovim romanom bio je atentat na muzičara Džona Lenona. U džepu ubice legendarnog člana Bitlsa, koji je bio opsednut likom Holdena Kolfilda, pronađen je primerak "Lovca u žitu".

Roman je pronađen i kod čoveka koji je pokušao da ubije Ronalda Regana, ali i kod atentatora američke glumice Rebeke Šifer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: