Lepenski vir spreman za posetioce

Centar za posetioce - Muzej Lepenski vir, u čiju izgradnju je uloženo oko 350 miliona dinara iz fondova Nacionalnog investicionog plana, biće svečano otvoren 25. juna, a na otvaranju će govoriti ministri kulture i ekonomije Predrag Marković i Nebojša Ćirić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.06.2011.

19:08

Default images

Autor projekta Vizitorskog centra, arhitekta Siniša Temerinski rekao je da je izvođenje radova na Zaštitnoj konstrukciji nad arheološkim nalazištem Lepenski vir trajalo od jeseni 2008. i da je taj lokalitet sada spreman za posetioce.

Temerinski je objasnio da su izvedeni veoma složeni radovi na izgradnji čeličnih nosača, "pletenju" čelične prostorne rešetke i pokrivanju poluprovidnim polikarbonatnim pokrivačem.

Prostorna rešetka, prema njegovim rečima, pokriva 4.000 kvadratnih metara nalazišta, ali i pratećih prostora - amfiteatra, postavke pokretnih nalaza i radionica.

Temerinski je naveo da su izvedeni, u najvećoj meri, i konzervatorski radovi na nalazištu, uređenje muzejske postavke, a pripremljena je i virtuelna rekonstrukcija neolitskog sela.

Svi radovi su koštali oko 350 miliona dinara, a investitor je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja - Sektor za turizam.

Temerinski je objasnio da je nalazište izmešteno van domašaja jezerskih voda i na taj način otrgnuto od obale na kojoj se nalazilo, pri čemu ispletena bela mreža nad lokalitetom prati nagib padine, te je Lepenski vir ponovo vraćen svojoj prirodnoj okolini.
Foto: Tanjug
"Sve je tokom projektovanja bilo podređeno posetiocima, da mogu da rekonstruišu onu sliku i onaj osećaj koji su pred prirodom imali praistorijski ljudi. Oblik zaštitne konstrukcije prati nagib terena i bez obzira na značajnu površinu koju pokriva nije nametljiv i agresivan u odnosu na okolinu", istakao je Temerinski.

Za sada je moguće Lepenskom viru pristupiti samo sa magistralnog puta, ali su, prema rečima Temerinskog, već izrađeni svi projekti za izgradnju pristaništa za turističke brodove koji putuju Dunavom - Koridorom 7, a koji je sve značajniji u turističkim programima evropskih turooperatera.

On je podsetio i na desetak hiljada biciklista, koji godišnje prođu Đerdapskom klisurom, kao delom biciklističke rute "Eurovelo 6" (od Severnog do Crnog mora).

"Lepenski vir, pored trajno zaštićenog spomenika kulture, predstavlja i značajan resurs područja na kome se nalazi i deo turističke ponude atraktivnog prostora Đerdapa", ocenio je Temerinski.

Projekat zaštite i prezentacije Lepenskog vira i uređenja zaštićenog područja izrađen je u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Majdanpek, uz podršku Sektora za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Autori su Temerinski i Marija Jovin, a u projektu je učestvovalo još 15 projektanata i stručnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: