Sovjetski filmski klasici na YT

Moskovska filmska kompanija Mosfilm iz koje su izašli neki od klasika sovjetskog filma saopštila je da će nekoliko desetina njenih najpoznatijih filmova biti dostupno preko Internet sajta YouTube.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.04.2011.

08:53

Default images

Kako prenosi AFP, ugovorom između Mosfilma i Youtubea je predviđeno da će 50 filmova koji imaju legendarni status u Rusiji, ali su malo poznati u svetu, prvi put biti predstavljeni široj publici. Filmovi će biti postavljani na sajt sa titlovima i Mosfilm planira da izbaci pet filmova svake nedelje, što znači da bi do kraja godine oko 200 filmova trebalo da bude dostupno na sajtu.

Među filmovima koji se mogu naći na Jutjubu su "Ivan Vasiljevič menja zanimanje", komedija iz 1973. godine u kojoj sovjetski inženjer greškom pošalje cara Ivana Groznog u modernu Moskvu, kao i "Belo sunce pustinje" iz 1969. godine, film čija se radnja dešava u centralnoj Aziji i koji i dalje kosmonauti gledaju pre poletanja.



Zainteresovani će moći da pogledaju i omiljeni Staljinov film "Volga, Volga", kao i "Ogledalo" Andeja Tarkovskog.

"Nama je projekat sa Jutjubom veoma važan i interesantan", rekao je direktor Mosfilma, Karen Šahnazarov. "Cij je da gledaocima damo mogućnost da legalno gledaju video materijal i sprečimo ilegalnu upotrebu naših filmova", rekao je on i dodao da je to moguće zahvajujući kapacitetu Jutjuba da blokira piratski sadržaj.

Mosfilm korene vuče iz 1920-ih godina i ranih dana filma. Ime je dobio 1935. godine i dalje koristi kao logo čuvenu sovjetsku skulpturu "Radnika i seljanke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: