Trajbeka objavila spisak najboljih

Švedski film „She Monkeys“ osvojio je glavno priznanje na prestižnom filmskom festivalu Trajbeka, koji se ove godine održava od 20. aprila do 1. maja u Njujorku.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2011.

17:49

Default images

Priča o dve tinejdžerke čije se prijateljstvo pretvara u rivalstvo, rediteljka Lisa Aschan smestila je u svet jahačkih akrobacija, okružen ljudima i konjima. Žiri je film „She Monkeys“ (originalni naziv „Apflickorna“) ocenio kao potresno očaravajuću, originalnu i autentičnu priču, preneo je BBC.

U kategoriji najboljeg dokumentarca trijumfovao je film izraelske rediteljke Alme Har’el „Bombay beach“. Radnja filma odvija se u kalifornijskoj pustinji i prikazuje stanovnike mesta koje je ostalo pusto nakon prestanka turističkih poseta i obilazaka.

Oba filma, osim priznanja, osvojila su i novčanu nagradu u iznosu od dvadeset pet hiljada dolara.
Ramadhan „Shami“ Bizimana osvojio je nagradu za najboljeg glumca u filmu o genocidu „Grey Matter“ koji je rađen u australijskoj i ruandskoj koprodukciji. Carice van Houten proglašena je najboljom glumicom za ulogu u filmu „Black Butterflies“.

Organizatori su ove godine pripremili i on-line izdanje festivala, a posetioci su putem interneta birali svoje pobednike. Najbolji celovečernji film je „Donor Unknow“ koji je režirao Jerry Rothwell, dok je najbolje kratko ostvarenje „The Dungeon Master“ koji potpisuju Shiloh i Rider Strong.

Za najbolje reditelje proglašeni su Park Jungbum iz Južne Koreje („The Journals of Musan“) i Amerikanac Pablo Croce („Like Water“).

Ovogodišnji stručni žiri činili su reditelji David o Russell i Atom Egoyan, glumci Paul Dano, Whoopi Goldberg i Michael Cera. Na festivalu je prikazano više od pet hiljada filmova u nekoliko kategorija. Među njima su se našli i srpski filmovi „Beli, beli svet“ i „Cinema Komunisto“.

Spisak dobitnika možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: