Stiže spas za "Avala film"?

U našem najstarijem filmskom preduzeću "Avala filmu" očekuju da ih Vlada Srbije izuzme iz stečaja, a u međuvremenu rade na novim projektima, sa inostranim partnerima iz Australije.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2011.

09:39

Default images

"Očekujemo da Vlada Republike Srbije u narednim danima izuzme 'Avalu' iz stečaja, a to može po ustavnoj nadležnosti i po Zakonu o Vladi Republike Srbije", izjavio je direktor "Avala filma" Ranko Petrić.

On je dodao da Vlada može da izuzme određeno preduzeće ne samo iz stečaja, nego i iz privatizacije.

"Mi očekujemo da će nas bar izuzeti iz stečaja i ponovo proglasiti preduzećem od opšteg društvenog interesa, jer takvo je i osnovano 1946. godine i time povratiti osnivačka prava u 'Avala filmu'", rekao je Petrić.

"Ne tražimo novac, kao što traže ostale filmske kuće za snimanje projekata. Mi tražimo samo da nas puste da radimo, da nam omoguće da platimo ono što dugujemo, a dugujemo samo državi, javnim preduzećima. Dugujemo stoti deo naše vrednosti, a potražujemo više nego što dugujemo", naglasio je on.

Zbog duga nešto većeg od jednog miliona evra preduzeće "Avala film" vredno više od sto miliona evra (zahvaljujući velikom zemljištu u Košutnjaku) našlo se u dugotrajnoj nelikvidnosti, koja po zakonu vodi u stečaj, te se sa apelom za pomoć obratilo svim nadležnim državnim organima.

"Izuzev odgovora iz kabineta predsednika Republike Borisa Tadića da je naš zahtev preusmerio na Ministarstvo kulture, sa obavezom i molbom da obaveste pismeno i kabinet Predsednika i nas, iz Ministarstva još nemamo nikakav odgovor", ukazao je Petrić.

Podsetivši da je zahtev upućen još 15. marta, dodao je da je saznao nezvanično, iz medija, da se kabinet ministra kulture oglasio nenadležnim za taj slučaj.

"Mi se pitamo za šta je onda Ministarstvo kulture nadležno, kada nije za najstarije filmsko preduzeće koje je predstavljalo brend ne samo u domaćoj, nego u evropskoj i svetskoj kinematografiji", naglasio je Petrić.

U međuvremenu su se oglasili filmski umetnici sa apelom za spas studija u čijoj je produkciji proteklih decenija snimljeno oko 200 igranih filmova i 400 dokumentaraca i koji je učestvovao u oko 120 koprodukcija.

"Nas ohrabruje činjenica da su filmski autori, ali i filmski i televizijski saradnici stali u širu podršku 'Avala filmu'. Radili su ovde i zarađivali hleb za sebe i svoje porodice, preko dve-tri hiljade ljudi", rekao je Petrić.

Među poznatim umetnicima podršku su pružili reditelji Goran Marković, Darko Bajić, glumci Velimir Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić...

"Uz nas su i mladi autori. Rediteljka Mila Turajlić ovih dana je u Njujorku, na festivalu Trajbeka, čiji je osnivač Robert de Niro, pokrenula peticiju za prikupljanje potpisa za spas 'Avala filma'. Javila nam je da se u svetu čude filmski autori da država neće da iole pruži bar malo podrške", rekao je Petrić.

"Avala film" i dalje pruža usluge korisnicima. U funkciji su sva četiri filmska studija, koja su namenski građena za televizijska i filmska snimanja.

"Upravo smo imali razgovor sa Gordanom Boškov, rediteljkom koja u australijskoj produkciji treba da radi igrani film 'Tajna', po scenariju Đorđa Lebovića. Pripreme počinju u maju, a snimanje na jesen u Kotoru i u Vojvodini", najavio je Petrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: