Kusturica: Nisam bio kurir DB-a

Režiser Emir Kusturica negirao je pisanja nekih medija da je svojevremeno bio kurir između Službe državne bezbednosti i crnogorskog kriminalca Veska Vukotića, istakavši da će takve kvalifikacije dobiti epilog na sudu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.04.2011.

16:51

Default images

Kusturica je u intervjuu za nedeljnik "Vreme" potvrdio da je podneo tužbu protiv jednog beogradskog medija zbog iznošenja tvrdnji da je bio "kurir između SDB-a i ubice kome je nosio novac".

"Mislim da je sud najbolje mesto da se utvrdi da li je to tačno", rekao je Kusturica, odbacivši mogućnost da su neke stvari izrečene o njemu u satiričnom kontekstu.

"Prvi put čujem da je satira kada neko kaže 'jado, jadovane, ti si nosio novac ubici Vesku Vukotiću po Evropi'", kazao je Kusturica, odgovorivši odrično na direktno pitanje da li je nosio novac Vukotiću.

Upitan da li je sreo Vukotića, režiser je odgovorio da je "sreo toliko ljudi u svom životu da im više ne zna broj. Potpuno je nevažno da li sam ga sreo ili ne".

Novosađanin crnogorskog porekla Vukotić u Belgiji je bio u pritvoru zbog sumnji da je po nalogu saveznog DB bivše SFRJ u Briselu ubio saradnika CIA Envera Hadrija.

Vukotić je 2009. iz Belgije izručen Srbiji, a prethodno je u Crnoj Gori osuđen u odsustvu na 20 godina zatvora za ubistvo Duška Boškovića 1997. u Prčnju. U Srbiji mu je prekinuto izdržavanje kazne zbog bolesti, ali je opet uhapašen u decembru po crnogorskoj poternici.

Viši sud u Novom Sadu mu je ranije danas obustavio izdržavanje kazne pošto mu je odobreno ponavljanje postupka.

Kusturica je potvrdio da poznaje aktuelnog šefa BIA Sašu Vukadinovića, a odgovorio je potvrdno i na pitanje da li se sretao sa bivšim šefom DB-a Jovicom Stanišićem. "Ako vas to baš zanima, jednom prilikom sam ručao i sa Džonom Gotijem, jednim od najvećih kriminalaca na svetu", kazao je poznati režiser.

Kusturica, dobitnik dve Zlatne palmu u Kanu za filmove "Otac na službenom putu" i "Podzemlje", odbacio je optužbe koje na njegov račun iznosi, kako kaže, beogradska kvazielita o prisvajanju parka prirode "Šargan-Mokra Gora".

"'Šargan-Mokra Gora' je jedinstven ekološko-socijalni projekat, zajednički poduhvat u kome je Vojislav Koštunica kao premijer pomogao da se obavi ta zaštita, uz saglasnost Borisa Tadića. Tako je izvojevana istorijska pobeda nad engleskom korporacijom koja je htela da zagospodari i da nas u eksploataciji nikla podavi i potruje", rekao je režiser.



Ističući da su "nezadovoljni užički policijski doušnici" fabrikovali priču da je na poklon dobio čitavu planinu, Kusturica navodi da ništa nije dobio, već da se izborio da taj park prirode, umesto eksploatacije nikla, postane značajan kulturno turistički centar.

"Pošto sam ja jedan od retkih u Srbiji koji svu svetsku zaradu ulažu u srpsku livadu, za razliku od većine koji pljačkaju zemlji i iznose bogatstvo vani, onda meni pripadaju optužbe da sam od države dobio planinu", rekao je Kusturica.

Govoreći o svom sukobu sa Beogradom, on je naveo da je "očigledno da smeta onima koji nisu u stanju da prevladaju sopstvenu provincijalnost", precizirajući da tu pre svega misli na one "čije su duhovne vertikale robne marke 'prada' ili 'guči' i kvaziintelektualce iz nevladinog sektora, koji sprovode interese grupa koje određuju svetski ambijent".

Ekonomski sam nezavisan, snimam filmove, pevam ono što želim, gradim gradove, pišem i ostavljam tragove, poručio je Kusturica, pisac novog bestselera "Smrt je neprovjerena glasina".

On je, govoreći o svojim prijateljstvima sa političarima, rekao da mu je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević omogućio da dobije državljanstvo SRJ, ali da ga je potom preveo na crnogorsko kada je shvatio da počinje "bezumna Miloševićeva igra, u kojoj su njegova žena i njena frizura postale cilj njegove životne borbe“.

Kusturica tvrdi i da je Mirjana Marković bila ta koja ga je označila kao nekoga ko predstavlja Srbe u najgorem svetlu.

Govoreći o ratu u Bosni, Kuturica je rekao da rat nisu podstakli samo lokalni komandati već i Zapad, koji nije želeo da sačuva Jugoslaviju "i time je postao saučesnik u zločinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: