"Mija Aleksić" za "Put oko sveta"

Predstava "Put oko sveta" Branislava Nušića, režija Jug Radivojević, u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i "Dana komedije", dobila je nagradu "Mija Aleksić" na 40. pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.03.2011.

01:13

Default images

To je saopštio žiri festivala, koji je radio u sastavu glumica Mirjana Karanović (predsednik), reditelj Slavenko Saletović i glumac Saša Toralković, nakon što je odigrana poslednja predstava u konkurenciji za nagrade.

Nagradu "Miodrag Petrović Čkalja" dobila je predstava "PR ili potpuno rasulo" Nebojše Romčevića, režija Egon Savin, u izvodjenju Ustanove kulture "Vuk Karadžić" Beograd. Ova nagrada se dodeljuje najsmešnijoj predstavi na festivalu po oceni publike, a publika je ovu predstavu ocenila sa 4,73.

Nagradu "Zlatni ćuran" za životno delo, ustanovljenu 2001. godine, dobio je ove godine dramski pisac Dušan Kovačević.

Nagrada se sastoji od statute "Zlatni ćuran" unikatne povelje i novčanog iznosa od 100.000 dinara koje je obezbedila Komercijalna banka.

Žiri je tri ravnopravne nagrade "statuetu ćuran" "za najbolja glumačka ostvarenja" dodelio Miodragu Mandiću Mandi za ulogu Jovanče Micića u "Putu oko sveta", Draganu Petroviću za ulogu Veselog u predstavi "Život u tesnim cipelama" Dušana Kovačevića u izvodjenju Zvezdara teatra i Mileni Dravić za ulogu Mod u predstavi "Harold i Mod" Kolin Higins, režija Milan Karadžić u izvodjenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Statuetu "ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je dodelio Radivojeviću za predstavu "Put oko sveta".

Nagradu "Nikola Milić", za epizodnu ulogu, koja je prvi put dodeljena 2005. godine u znak sećanja na glumca Milića, rodom iz Jagodine, žiri je dodelio Anastasiji Mandić za ulogu Lusi u predstavi "Ne znam šta je seks, ali pitanje je odgovor" Nebojše Romčevića, režija Katarina Vražalić u izvodjenju Pozorišta "Boško Buha".

Najboljom mladom glumicom, ziri je proglasio Katarinu Marković iz Pozorišta "Boško Buha" i Daninu Jeftić iz Beogradskog narodnog pozorišta. Nagradu za kostimografiju dobila je Jelena Stokić za predstavu "Put oko sveta", a za najbolju scenografiju na festivalu Nenad Brkić za predstavu "Život u tesnim cipelama". Specijalna nagrada žirija dodeljena je Petru Pjeru Rajkoviću za koreografiju u "Putu oko sveta".

Nagrade će biti uručene u nedelju uveče, na Svetski dan pozorišta, a posle uručenja, u čast nagradjenih Gradsko pozorište iz Jagodine izvešće predstavu "Ranjeni orao ili smeju li devojke dopustiti probu pre braka" Milice Jakovljević Mirjam u režiji i adaptaciji Velimira Mitrovića. Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" bila je teatrolog i pozorišni kitičar dnevnog lista "Politika" Ana Tasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: