Izvinjenje DOB-a zbog Časa istorije

Dom omladine Beograda izvinio se 1. marta organizatorima umetničke akcije „Čas istorije“ zbog neprimerenog ponašanja obezbeđenja ove ustanove tokom izvođenja pomenute akcije 26. februara na ulazu u DOB.

Izvor: SEEcult.org

Utorak, 01.03.2011.

18:02

Default images

Iz DOB-a najavljuju i organizovanje debate o nasleđu ove ustanove i pitanju da li je ono iznevereno nedavno završenom rekonstrukcijom. U saopštenju poslatom portalu „SEEcult.org“ navodi se i da sporna tabla neće biti uklonjena do održavanja debate.

„Prilikom nenajavljene akcije ’Čas istorije’, koja je organizovan baš u trenutku kada su prvi posetioci ulazili na prvu bioskopsku projekciju na FEST-u, u obnovljenoj Velikoj sali, došlo je i do guranja između umetnika i pripadnika obezbeđenja Doma omladine“, navedeno je u saopštenju.

„Dom omladine se izvinjava umetnicima i javnosti na ovom nemilom događaju. Molimo javnost da kao olakšavajuću okolnost uzme u obzir da su umetnici izabrali najnezgodniji mogući trenutak za akciju, sa kojom naša kuća nije bila upoznata. Stoga radnik obezbeđenja ni na koji način nije mogao da razlikuje performans od žvrljanja po zidu, a naročito imajući u vidu činjenicu da je DOB nekoliko puta bio napadan tokom demonstracija u oktobru 2010. godine.“

Akcija „Čas istorije“ izvedena je na ploči ispred ulaza u DOB ispisivanjem teksta „Na ovom mestu je sredstvima vlade USA, Gradske uprave i Agencije za investicije izbrisana istorija“, a u potpisu su navedena imena Ane Vilenice, Saša Stojanović i Alekse Goljanina.

Autori su kao povod za akciju naveli spomen ploče pored službenog ulaza u DOB, koje su posvećene donatorima i inicijatorima rekonstrukcije tog zdanja - Gradskoj upravi Beograda - Sekretarijatu za kulturu, Agenciji za investicije i vladi SAD, odnosno, američkom narodu.

Povod za akciju, kako su naveli njeni inicijatori, bilo je i to što je „stara spomen ploča sa natpisom da je DOB otvoren 1964. godine na inicijativu tadašnjih vlasti i uz podršku Josipa Broza Tita, temeljno izbrušena, odnosno izbrisana“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: