Ćosićeva „Bajka“ u novom ruhu

Roman „Bajka“ Dobrice Ćosića, prvobitno objavljen 1965. godine, nedavno je ponovno objavljen u okviru 102. Kola Srpske književne zadruge.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.02.2011.

19:05

Default images

Tim povodom SKZ je 24. februara priredila skup na kome su petoro pisaca i književnih kritičara uz Ćosićevo prisustvo govorili o novom „čitanju“ ovog dela.

Predsednik SKZ Slobodan Rakitić ocenio je da je ovim romanom celo Zadrugino Kolo dobilo novu dimenziju i novi sjaj, jer je reč o romanu koji će tek dobiti pravu ocenu, s obzirom na to da je bio daleko ispred vremena kada je nastao.

Rakitić je u „Bajci“ prepoznao lirsku komponentu koja je u tolikoj meri prisutna da bi se mogle izdvojiti pesme u prozi. On je ocenio da je upravo taj roman označio diskontinuitet u Ćosićevom delu i predstavlja prvo piščevo razračunavanje sa boljševizmom.

Ekipu mladih tumača „Bajke“ predvodio je Marko Krstić koji je autor predgovora u novom izdanju.

„Bajka je piščeva lična, prometejska pobuna i potreba da se obračuna sa svojim dotadašnjim idealima i zabludama ali i sa tadašnjim i budućim idejama slobode i vlasti uz orvelovsku težnju spajanja poliitčkog i literarnog cilja", kazao je Krstić.

Za Vladimira Kecmanovića je neosporno da je kod čitalačke publike neuporedivo manje uspeha doživela „Bajka“ od drugih Ćosićevih roman i to je, po njegovom mišljenju razumljivo jer je hermetična ,ali to ne opravdava ćutanje kritičara.

Ćosić je priznao da bi teško mogao da govori o motivacijama koje su ga navele da napiše ovaj roman, jer danas mu to izgleda veoma davno i ne odgovara ni njegovom današnjem sklopu, ni vremenu u kome sada živimo.

„Možda je ’Bajka’ trebalo da bude moj poslednji roman, ali je nastala u času moje lične duboke krize“, otkrio je Ćosić i dodao da bi „kao pisac bio mnogo nezadovoljniji da nije napisao ’Bajku’ baš onda kada ju je napisao".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: