Fipresci izabrao "Montevideo"

Nagradu Fipresci Srbija za najbolji domaći film 2010. godine dobio je "Montevideo, Bog te video", kojem su pripale i nagrade za režiju i scenario.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.02.2011.

14:18

Default images

Tradicionalna priznanja udruženja filmskih novinara i kritičara uručena su danas na ceremoniji u Muzeju kinoteke.

Primajući nagradu za "Montevideo", producent Dejan Petrović iz kompanije "Intermedianetwork" zahvalio je celoj ekipi filma, a posebno svojim kolegama Draganu Bjelogrliću i Zvonimiru Šimunecu, kao i Vladi Stankoviću, od čije je knjige potekla ideja za film o učešću naših fudbalera na prvom Svetskom prvenstvu u Montevideu.

Reditelj ovog filma, glumac Dragan Bjelogrlić izjavio je da ga „Fipresci nagrada“ čini ponosnim.

"Ja volim da sanjam, ali ni u najambicioznijim trenucima nisam pomišljao da ću dobiti nagradu za svoj prvi rediteljski film", rekao je on.

Bjelogrlić je primio i nagradu u ime scenarista Srđana Dragojevića I Ranka Božića, koji nisu prisustvovali ceremoniji.

Za najbolju glumu nagrađeni su Jasna Đuričić (Ružica u filmu "Beli, beli svet") i Predrag Miki Manojlović (Azem u filmu "Besa").

Đuričićeva je izrazila zahvalnost celoj filmskoj ekipi, a posebno scenaristkinji Mileni Marković, "koja je napisala retko dobru žensku ulogu".

Manojlović je ocenio da bi, u obilju glumačkih talenata koje Srbija ima, nagrada za glavnu mušku ulogu mogla da bude dodeljena bilo kom od nominovanih (Nebojša Glogovac, Uliks Fehmiu, Nikola Rakočević, Miloš Biković i Srđan Todorović).

"Međutim, nagrada za glavnu žensku ulogu ovoga puta mogla je otići samo u ruke Jasne Đuričić, sjajne glumice evropskog ranga. Tek u svojim srednjim godinama dobila je šansu i briljantno ju je iskoristila", rekao je on, izrazivši nadu da će u srpskoj kinematografiji biti manje stereotipa, a više ovakvih kreacija.
Nagradu za montažu dobila je Nataša Vranješ za film "Šišanje".

Najbolji direktor fotografije je Goran Volarević, koji je snimio "Montevideo" i "Ženu sa slomljenim nosem".

Za scenografiju je nagrađen Nemanja Petrović, za "Montevideo" i "Srpski film".

Nagradu za muziku dobio je Boris Kovač za "Beli, beli svet".

Za najbolji strani film proglašen je "Pisac iz senke" Romana Polanskog, a nagrada pripada srpskom distributeru "Megakom filmu".

Nagrada za životno delo "Bogdan Tirnanić" posthumno je dodeljena dugogodišnjem članu Fipresci Srbija Dušanu Vukiću, koji je preminuo prošlog leta.

Predsednik ovog udruženja Borislav Anđelić podsetio je da se nagrade dodeljuju već 16 godina i izrazio zadovoljstvo što veliki broj prisutnih na ceremoniji pokazuje značaj priznanja koja realno odražavaju sliku srpske kinematografije u 2010. godini.

U okviru programa prikazani su inserti iz svih nominovanih filmova. Uslov za nominaciju je da je film bio na redovnom bioskopskom repertoaru.

Anđelić je dodao da je u glasanju učestvovala većina članova Fipresci Srbija, ali nije precizirao koliko novinara i kritičara je glasalo niti koliko su glasova dobili pobednici po kategorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: