Kreće "Miris kiše na Balkanu"

Nova TV serija RTS-a "Miris kiše na Balkanu", koju je po istoimenom bestseler romanu Gordane Kuić, režirao Ljubiša Samardžić, počeće da se emituje u petak, 10. decembra u udarnom terminu u 20.05 sati, najavljeno je na konferenciji za novinare u RTS-u.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

08:00

Default images

Serija od 14 epizoda, u kojoj učestvuje oko 130 glumaca, biće na programu svakog petka, a videće je i publika u Republici Srpskoj sa čijom televizijom je potpisan ugovor o emitovanju. Najavljeno je i potpisivanje ugovora sa TV Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a videće je i publika u Bugarskoj.

Po oceni Samardžića "ima smisla da se ta porodična saga pojavi svuda na prostoru Balkana, gde se i odvijala". Putem satelita "Miris kiše na Balkanu" imaće priliku da vidi i naša dijaspora.

Samardžić koji se sa svojom kućom "Sinema dizajn" našao i u ulozi producenta serije smatra da je njena suština u rečima koje otac porodice Salom, Leon (Predrag Ejdus) upućuje svojoj ženi Ester (Ljiljana Blagojević), da je tek posle dugo godina shvatio značaj njenog insistiranja da svih devetoro članova svaki dan zajedno ručavaju za stolom, što je doprinelo da svako od dece izađe na pravi put.

Autorka romana koji je doživeo više od 20 izdanja i preveden je na engleski, francuski, ruski, španski i poljski jezik, ocenila je da je vredelo čekati na njegovu ekranizaciju. Gordana Kuić je rekla da sa uzbuđenjem čeka početak emitovanja serije, a scenarista Đorđe Milosavljević dodao je da je njen roman koji kipti od života toliko zahvalan za adaptaciju da je sa uživanjem radio na scenariju.

Glumačku ekipu na konferenciji za novinare predvodio je Predrag Ejdus, koji je kao i ostali, izrazio zadovoljstvo što je učestvovao u tom projektu. Reč je o lepoj priči koja se prosto nudi za serijal ili film, rekao je on, napomenuvši da je rad sa Ljubišom Samardžićem bio inspirativan jer je zahvaljujući velikom glumačkom iskustvu on kao reditelj imao nepogrešiv osećaj da iz glumaca izvuče ono najtananije i najdelikatnije u pravom trenutku.

Podsećajući da je reč o priči o sudbini jedne porodice sefardskih Jevreja od 1914. do 1945. godine koja nije izbegla mešanje sa ljudima drugih veroispovesti, Ejdus je rekao da je to i slučaj sa njegovom porodicom, ocenivši da će se serija gledati na širem području nekadašnje države.

Glumci Marija Vicković (Klara), balerina Aleksandra Bibić koja glumi Riki, Tamara Dragićević (Buka), Kalina Kovačević (Nina), Siniša Ubović (Marko Korać), Stefan Buzurović (Atleta) su ukazali na izuzetnu atmosferu tokom snimanja, zbog čega su druženje nastavili i po njegovom završetku. Oni su izrazili nadu da će i publika osetiti energiju koju je doneo "taj sestrinski odnos" koji su mlade glumice imale tokom rada na seriji.

U priči o životu Salomovih u Sarajevu od 1914. godine do završetka Drugog svetskog rata, porodice sa šestoro dece, od kojih pet ćerki, igraju i Mirka Vasiljević u ulozi Blanki, Milan Vasić (Danijel), Igor Damjanović (Miloš), u ulozi Škora je hrvatski glumac Goran Navojec, zatim Jelisaveta Sablić, Tanasije Uzunović, Renata Ulmanski, Dragan Petrović i drugi.

U autorskoj ekipi su scenograf Veljko Despotović, kostimograf Nevena Milovanović, kompozitor Nemanja Mosurović, direktor fotografije Rade Vladić, snimatelj tona Branko Đorđević i montažer Gordana Zafranović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: