Fotografije vredne 200 mil dolara

65 negativa na staklenim pločama, koji su pre 10 godina kupljeni za 45 dolara, delo su čuvenog američkog fotografa Ansela Adamsa i vrede više od 200 miliona dolara.

Izvor: B92

Sreda, 28.07.2010.

17:14

Default images

Rick Norsigian je 2000. godine kupio, u antikvarnici u Fresnu, kutiju punu negativa na staklenim pločama. Norsigian, po zanimanju umetnik, razvio je fotografije i primetio veliku sličnost sa radovima Ansela Adamsa (1902-1984), čuvenog po crno-belim snimcima sa američkog zapada, pre svega iz parka Josemiti.

"Ne postoji zvanično telo koje može da potvrdi autentičnost fotografija, za razliku od slika, a na njima nema ni potpisa koje delo povezuje sa umetnikom", objasnio je u saopštenju Norsigianov advokat.

Dokazivanje da je reč o Adamsovim radovima trajalo je godinama.

U tome su učestvovali eksperti različitih oblasti koji su pronašli dokaze da je reč o radovima čuvenog fotografa, čijih je 5.000 negativa - trećina njegovih radova iz mladosti - izgorelo 1937. godine u požaru u njegovoj mračnoj komori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: