Odlazak "Dobrog duha Beograda"

"Dobri duh Beograda", Saša Marković Mikrob, kremiran je u subotu na Novom groblju u Beogradu. U ime brojnih prijatelja, poznanika, kolega, umetnika... od popularnog umetnika, radijskog voditelja, novinara, performans majstora i vrsnog poznavaoca brojnih alternativnih scena, oprostila se Darka Radosavljević.

Izvor: B92

Nedelja, 18.07.2010.

01:52

Default images

"Saša Marković - Bambus, Meksikanac, Mikrob, Mladoženja, Ganeša… živeo je intenzivno, radio svašta, bio prisutan svuda, poznavao i svakoga i voleo svakoga… BIO JE, PRE SVEGA, SAKUPLJAČ PRIJATELJA.

Od rane mladosti bavio se raznoraznim poslovima – grafički urednik "Studenta", čuvar oružja u podrumu banke u centru grada, šofer i kurir u ambasadi jedne vanevropske zemlje, politički aktivista i osnivač nekih opozicionih stranaka, polaznik raznih kurseva, proizvođač taolet papira, akviziter knjiga, novinar, radio voditelj, urednik Lepog ritma srca, predavač o istoriji rock and rolla, suosnivač tajne organizacije KPGS, i javne – Remont-a... a svo to vreme bio je umetnik. I od sebe samog je napravio umetničko delo, i ceo život mu je bio jedan neprekidni umetnički performans.

Nikada nisam upoznala osobu poput njega, koja nije umela da se naljuti…. Skupio bi obrve, promrmljao mmmm, izgovorio naizgled nesuvislu reč poput „uis“ ili „turbo“ i sve bi se nastavilo, bez sukoba, bez ljutnje. Taj debeli i krhki dobri duh, od koga smo skrivali hranu i piće, uvek je nešto komentarisao, mrmljao delove sopstvenog unutrašnjeg monologa, pričao sam sa sobom.... Izuzetno obrazovan, načitan, neobični intelektualac koji je čistim duhom velikog deteta video sve naše dobre i loše strane, umeo je vrlo lucidno i prezicno da okarakteriše situacije i ljude.

Svake godine u decembru, najavljivao je Novi život – od 1. Januara. Zapisivao je teze šta će sve uraditi, a mnoge od njih su se ponavljale iz godine u godinu – spusti se do 90 kg, sport i reinkarnacija svakodnevno, ostavi duvan i piće, spremi ozbiljan portfolio, pronađi još jedan posao, napiši knigu, čitanje: 30 strana dnevno, 10% prihoda za trabant, 25% prihoda za put u Indiju, napravi plan za sledeću godinu koji će se nadovezivati na ovaj“
NO, BUDUĆNOST JE NENAPISANA.

Dragi prijatelju, sada si krenuo Sam u još jedan Novi život,

Nedostajaćeš nam, S.MAR-e Golemi domaći"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: