Preminula Ljiljana Petrović Batler

Posle kraće i teške bolesti u ponedeljak je u 66. godini preminula Ljiljana Petrović Batler koja je ostavila veliki trag na svetskoj muzičkoj sceni Evrope i sveta.

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

12:57

Default images

Ljiljana Batler rođena je 1944. godine u Beogradu, otac joj je bio virtuozni harmonikaš, a majka pevačica koja ju sama odgajala zarađujući pevanjem po kafanama. Već sa 12 godina Ljiljana počinje da zamenjuje majku, a već sledeće ostaje sama i peva po Skadarliji i snima za Radio Beograd.

Od 1980. počinje koncertnu karijeru i postaje poznata široj publici, ali se 1987. povlači sa balkanske muzičke scene. U bivšoj Jugoslaviji proslavila se pesmom "Duško Duško". Početkom rata u bivšoj Jugoslaviji iz Beograda dolazi u Diseldorf, udaje se i uzima muževljevo prezime Buttler. Najzaslužniji za Ljiljanin muzički povratak je producent Dragi Šestić, jedan od osnivača Mostar Sevdah Reunion benda i mostarski producent koji već godinama živi i radi u Holandiji. 2002. godine Šestić sa Ljiljanom snima album "The Mother of Gypsy Soul" kojim je uspešno vraća na bine širom Evrope.

I na aktuelnom albumu "Frozen Roses” za muzičku pratnju zadužen je Mostar Sevdah Reunion Band. Glas Ljiljane Batler jedan je od najmarkantnijih glasova istočne Evrope: dubok, mračan, gotovo muževan koji kao takav ponire u srž ciganske i balkanske muzike. Nazvana "majkom ciganske duše" Ljiljana Batler pevala je iskonski balkanski blues. Ostaće upamćena po odličnim interpretacijama ciganskih pjesama i saradnji sa mnogim poznatim svetskim muzičarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: