Pobednici Festivala kratkog metra

Kratki igrani film "Laku noć" Valerija Rozijea iz Belgije proglašen je 3. aprila za pobednika Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Izvor: Beta

Subota, 04.04.2009.

13:15

Default images

Odlukom žirija, koji je svoje odluke saopštio na ceremoniji zatvaranja manifestacije, Rozijeovo ostvarenje dobilo je "Gran pri" 56. festivala kratkog metra i novčanu nagradu od 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za najbolji film u domaćoj selekciji proglašen je dokumentarac "Tačka prekida" Igora Toholja iz Srbije, dok je u međunarodnoj konkurenciji pobedio dokumentarni film "Zina, živela, bivala" Aleksandra Belobokova iz Rusije. Autori oba filma dobili su "Zlatnu plaketu Beograda" i po 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

U inostranoj selekciji, u kategoriji dokumentarnog filma, "Zlatnu medalju Beograda" i 1.000 evra dobio je David Kinsel za "Božanstvenu tragediju", a u kategoriji kratkog igranog filma - Kontantin Popesku za "Malo žuto lice".

U domaćoj selekciji, u konkurenciji dokumentarnog filma istu nagradu dobio je Ognjen Glavonjić za ostvarenje "Živan Pujić Džimi", dok ju je u kategoriji kratkog igranog filma dobila Marija Stojnić za "Između sna i sna".

Za najbolji eksperimentalni film proglašen je "Helijum" Đuzepea Šetina, dok je za najbolji animirani film proglašen "Fantazmagorija 2008" Rastka Ćirića.

Pobednički filmovi moći će da se pogledaju 4. aprila od 15.00 u bioskopu Balkan.

Za individualne doprinose pohvaljeni su snimatelj Nikola Sekerić, animatorka Jelena Bešir, montažer Živan Pujić i kompozitorka Branka Popović.

Žiri koji je odlučivao o nagradama činili su Žan Pjer Rem (Jean Pierre Rehm), Ari Gold, Nenad Puhovski (predsednik), Marko Jeftić i Marko Glušac.

Festival filmova snimljenih kamerom mobilnog telefona "Nova svetlost na dlanu", koji je ove godine poseban program festivala kratkog metra, za pobednika svoje takmičarske selekcije proglasio je ostvarenje "The Day Before Tomorrow" Jasera Baklavija iz Irana. Autoru je pripala i novčana nagrada od 80.000 dinara.

Na ovom festivalu pohvaljeni su i filmovi: "Pank magacin", "Happy Together", "Mamurluk" i "Ljubav prema kameri".

Reditelj filma "Tačka prekida" Igor Toholj dobio je i nagradu srpskog ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPRESCI) za najbolji domaći film, kao i nagradu za najbolji domaći angažovani film na festivalu. U međunarodnoj selekciji istu nagradu dobio je nemački reditelj Johan Kuh za film "Izlaz".

Nagrada Udruženja filmskih umetnika Srbije "Jovan Aćin" pripala je autoru Bojanu Cvetkoviću za film "Dobrodošli u Italiju", a nagrada Međunarodne asocijacije animiranog filma (ASIF) dodeljena je Ivanu Ramadanu iz Bosne i Hercegovine za animirani film "Tolerancija".

U takmičarskoj selekciji Festivala kratkog metra bilo je 65 filmova, od čega 32 u domaćoj i 33 u stranoj selekciji. Bilo je prijavljeno više od 500 filmova. Na otvaranju festivala, 30. marta, režiser i scenarista Mića Milošević dobio je nagradu te manifestacije za životno delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: