Preminuo reditelj Sidni Polak

Čuveni američki filmski režiser, glumac i producent Sidni Polak, preminuo je u ponedeljak u Los Anđelesu u 73. godini.

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2008.

16:20

Default images

Vest o smrti velikog holivudskog reditelja i oskarovca objavio je na svom internet sajtu list "Los Anđeles tajms", pozivajući se na saopštenje njegovog prijatelja i pretstavnika za štampu Leslija Darta.

Polak je bolovao od raka i preminuo je u svom domu u Los Anđelesu.

Sidni Irvin Polak rođen je u Lafajetu u Indijani 1934. godine.

Njegova ljubav prema glumi navela ga je da se u mladosti preseli u Njujork, gde se tokom studija kod Stenforda Mejznera oprobao u različitim područjima teatra.

Nakon što se pojavio u šačici brodvejskih produkcija 50-ih godina XX veka, okrenuo se režiji. Prvo je režirao TV serije, pa tek onda filmove. Njegovo prvo dugometražno ostvarenje bilo je „Tanka nit“ iz 1965.

Polak, autor nekih od najuspešnijih filmova 70-ih i 80-ih godina XX veka, pored režije bavio se i glumom i produciranjem.

Autor je filmova "Prokleti posed", "Konje ubijaju, zar ne?", "Džeremaja Džonson", "Devojka koju sam voleo", "Tri Kondorova dana", "Tutsi", "Moja Afrika", „Jakuza“, „Firma“, "Prevodilac"...

Njegov film „Konje ubijaju, zar ne?“ iz 1969. dobio je čak 9 nominacija za Oskara, među kojima je bila i Polakova za najbolju režiju. Za nagrade Američke filmske akademije ponovo je nominovan 1982. za „Tutsi“ u kojem je, pored Dastina Hofmana igrao i jednu od glavnih uloga.

Kao reditelj i producent nagrađen je 1986. Oskarima za romantičnu dramu „Moja Afrika“, u kojoj igraju Robert Redford i Meril Strip. „Moja Afrika“ pokupila je ukupno 7 Oskara.

Prošle jeseni bioskopska publika mogla je da vidi Polaka u ulozi Martija Baha, šefa advokatske kancelarije u filmu „Majkl Klejton“, u kojem glavnu ulogu tumači Džordž Kluni. Polak je bio i producent ovog ostvarenja koje je imalo 7 nominacija za Oskare.

„Sidni je učinio ovaj svet malo boljim, filmove malo boljim, čak i večere malo boljim. (...) Veoma će nam nedostajati“, naveo je Džordž Kluni u izjavi povodom Polakove smrti.

Kao glumac Polak se pojavljivao u filmovima Vudija Alena, Roberta Altmana, Roberta Zemekisa i Stenlija Kjubrika. Na TV ekranima Polak se povremeno pojavljivao u seriji „Vil i Grejs“ u ulozi Vilovog oca, kao i u serijama „Sopranovi“, „Frejzer“ itd.

Njegovo poslednje glumačko pojavljivanje je u romantičnoj komediji „Made of Honour“, u kojoj je igrao lik oca glavnog junaka koga tumači Patrik Dempsi.

„Većina velikih reditelja za koje znam nisu bili glumci, tako da vam ne mogu reći da je to neophodno“, rekao je Polak na „Trajbeka“ festivalu 2005. godine, „Sa druge strane, to može biti izuzetna pomoć“.

Polak je, takođe, producirao mnoge nezavisne filmove sa pokojnim Antonijem Mingelom, i produkcijskom kućom „Mirage Enterprizes“. Među novijim ostvarenjima čiju je produkciju potpisao nalaze se i „Talentovani gospodin Ripli“, „Majkl Klejton“ i dokumentarac „Skice Frenka Gerija“, koji je takođe i režirao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: