Program Noći muzeja u Beogradu

Ovogodišnja, peta po redu beogradska Noć muzeja održaće se 17. maja od 18.00 - 02.00, na čak 60 lokacija u gradu. Ove godine u manifestaciju Noć muzeja u Srbiji uključena su 23 grada.

Izvor: B92

Subota, 10.05.2008.

12:00

Default images

Beogradska Noć muzeja ove godine će svojim sugrađanima pružiti mnoštvo originalnih izložbi, performansa, interesantne revije i kvalitetne koncerte.

Etnografski muzej ove godine organizuje dve izložbe: jednu u svojoj matičnoj kući na Studentskom trgu, pod nazivom „Sviraj svirče“ o narodnim muzičkim instrumentima Srba, i drugu u Manakovoj kući, gde će samo te večeri, posetioci imati prilike da vide „Golišave fotografije XX veka“. Izložba u Manakovoj kući zabranjena je za posetioce ispod 18 godina, s obzirom na to da će biti prikazane do sada neobjavljene fotografije erotske tematike sa početka prošlog veka.

I Istorijski muzej Srbije učestvuje u Noći muzeja sa dva sadržaja: „Ubistvo vladara“ je postavka u galeriji na Trgu Nikole Pašića koja u prvi plan ističe činjenicu da su tokom 19. i početkom 20. veka ubijena tri srpska i jedan jugoslovenski vladalac. U Miloševom konaku u Topčideru posetioci će saznati kroz „Male svetove svakodnevnice“ u autentičnom ambijentu, sve o svakodnevnom životu građana Srbije u XIX veku.

Muzej istorije Jugoslavije izložbom „Svet od srebra“ otkriva dragocene predmete kojima je Josip Broz Tito bio darivan na svojim državnim putovanjima i susretima. Kako je Tito bio i strastveni lovac, u ovom muzeju će biti prikazana i kolekcija „Savremeno lovačko oružje i oprema“.

Pedagoški muzej predstavlja izložbu o đačkom odevanju u Srbiji od sredine XIX veka do osamdesetih godina XX veka, kroz bogatu kolekciju školskih uniformi, kao i u uniformi drugih udruženja koja su okupljala veliki broj mladih.

Univerzitet u Beogradu obeležava svoj 200. rođendan i svojom kulturnom baštinom se pridružuje Noći muzeja. U dvorištu Rektorata Beograđani će posle gotovo celog veka videti na snimku uživo „Beogradsku mumiju“, tj. Nesmina, koju je od 1888. godine iz Luksora u Beograd doneo Hadži Pavle Rađički.

U muzeju PTT – a posetioci će imati prilike da vide autentične eksponate, tj. modele telefona iz muzeja fabrike "Simens".

Muzej grada Beograda učestvuje sa čak 4 izložbena prostora. Za posetioce će biti otvorena vrata Legata Tome Rosandića, Muzeja Jovana Cvijića, Zbirka ikona Sekulić kao i Konak Kneginje Ljubice sa izložbom „Vreme ulice 1900 - 2000“ koja nas podseća na ulične događaje koji su obeležili XX vek.

Muzeja primenjene umetnosti u Noći muzeja otkriva bogatu kolekciju porodičnih foto - albuma i otkriva zašto jedna slika vredi hiljadu reči kao i koliki je značaj pridavan fotografisanju i pripremama za ovaj čin u vreme kada je ovaj čin bio prava retkost.

Narodna banka Srbije samo u Noći muzeja omogućava posetiocima da osete duh prošlih vremena u „Starim trezorima Narodne banke Srbije“. U drugom prostoru Narodne banke, u galeriji na Slaviji, Beograđani će biti u prilici da vide neke od najznačajnijih eksponata Narodnog muzeja, skulpture iz Lepenskog vira, koje se u Beogradu prvi put tematski izlažu posle 25 godina.

Kuća legata kroz postavku „Prostori Nedeljka Gvozdenovića i Priča o ljubavi Olge Jančić“ upoznaje publiku sa najznačajnim predmetima iz legata ovih umetnika. Tokom čitave noći, igrači koreografa Borisa Čakširana nude interakciju sa umetničkim delima kroz poziv na ples.

Vojni muzej će posetioce povesti na put osvajača i vojskovođa kroz „Stare karte, planove i vedute gradova“ preko starih geografskih mapa, vojnoistorijskih karata, globusa i uređaja pomoću kojih su crtane karte za velike bitke i još veće pobede.
„Rimska škola“, umetnici u Rimu između dva rata, izuzetna je izložba koja predstavlja umetnički i kulturni životu italijanske prestonice kroz imaginarno putovanje pomoću slika, skulptura, crteža kao i grupe originalnih dokumenata. Italijanski kulturni centar ovu vrednu izložbu donosi u Beograd i otvara za Noć muzeja.

Muzej Nikole Tesle će posle višemesečne adaptacije otvoriti svoja vrata premijerno za Noć muzeja i predstaviti novu stalnu postavku o životu i stvaralaštvu našeg velikog genija.

„Kiseonik i ostalo“ u galeriji Arte je idealna prilika da na jednom mestu pogledate radove Mrđana Bajića, jednog od naših najznačajnijih savremenih umetnika. Deo Svetogorske ulice će za Noć muzeja biti zatvoren i pretvoren u jedinstveni multimedijalni događaj.

Kulturni centar Reks u Noći muzeja predstavlja retrospektivu Darka Frica, istaknutog umetnika novih medija koji ih koristi u svrhu arhiviranja umetnosti i očuvanja od zaborava. Biće prikazano preko 200 umetničkih objekata, instalacija u javnom prostoru, video i internet radova i fotografija

Project "Outside" – reciklirana moda u Javnom kupatilu „Dunav“ pokazuje kako ono što obično smatramo otpadom, zapravo čine materijali čijom inteligentnom upotrebom nastaju nove ekonomske, pa i estetske vrednosti.

Hemijski fakultet i Muzej hemije otvoriće svoja vrata specijalno za posetioce Noći muzeja i omogućiti svim posetiocima da zavire u sačuvano blago velikih naučnika kao i da od 19 do 20 časova učestvuju u pravom spektaklu: „Od hemije do magije“ kada će moći da prisustvuju izvođenju najzanimljivijih hemijskih eksperimenata uživo.

Kako stranci doživljavaju Beograd? Šta ih fascinira, a šta razočarava i sa kakvim se utiscima vraćaju odavde otkriće američki umetnik Ted Efremov a svi zainteresovani mogu da mu se pridruže u igri tokom Noći muzeja u galeriji Progres.

Info kutak Noći muzeja, tokom naredne nedelje, nalaziće se u periodu od 12. do 17. maja od 10 do 20h u Knez Mihailovoj ulici, ispred restorana „Ruski car“. Na ovom mestu, svi zainteresovani će biti u prilici da saznaju detaljne informacije o sadržajima, kroz aktuelni bilten Noći muzeja.

Karte za ovogodišnju Noć muzeja mogu se kupiti na svim prodajnim mestima IPS-a, Mamuta, u Bilet servisu, kao i putem sajta www.biletservis.co.yu. Cena karte je 250 dinara i prema tradiciji Noći muzeja jedna karta važi za sve lokacije.

S obzirom na to da su ove godine u beogradsku Noć muzeja uključeni i Zemun, Senjak, Košutnjak i Surčin, karta Noći muzeja će biti validna i kao putna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 17. maja u periodu od 17h do 24h.

Noć muzeja 2008 se realizuje uz podršku Skupštine grada Beograda i drugih gradova učesnika, Ministarstva kulture Republike Srbije, a podržavaju ga Muzejsko društvo Srbije, Ambasade SAD i Holandije, Institut Servantes, Gete Institut i Italijanski i Francuski kulturni centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: