Lepši i bogatiji Sajam knjiga

Direktorka naše najuspešnije izdavačke kuće specijalizovane za dečje i omladinske knjige, „Kreativnog centra", Ljiljana Marinković, izjavila je Tanjugu da je njen utisak da je ovaj sajam lepši i bogatiji nego prethodni.

Izvor: Tanjug.

Ponedeljak, 29.10.2007.

09:45

Default images

Ljiljana Marinković je rekla da je to mišljenje čula od brojnih posetilaca sstanda, što je posebno raduje i kao članicu Saveta Sajma, jer je "mnogo truda uloženo da se istaknu prave vrednosti u našem izdavasstvu i da se da što veća stručna podrška onima koje knjiga istinski zanima".

Marinkovićeva je dodala i da je raduje i to što je zvanje počasnog gosta sve veći izazov, pa se Italija potrudila da da jednu zaista sjajnu prezentaciju svoje kulture.

U opremanje štandova, objasnila je ona, uloženo je više napora i oni izgledaju bolje nego prethodnih godina, a jedina ozbiljna zamerka Beogradskom sajmu je to što u halama i dalje nema ventilacije pa je izuzetno zagušljivo.

Po njenoj proceni poseta je bila slična prošlogodišnjoj, i na štandu "Kreativnog centra" promet je gotovo isti kao prethodne godine.

Na pitanje koje su bile najprodavanije knjige iz ponude njenog preduzeća ona je rekla da je to „Nacionalni park Srbija 2“, ali tu su i „Moj atlas“ i „Atlas životinja“, naslovi namenjeni predškolcima, kao i roman Jasminke Petrović „Ovo je najstrašniji dan u mom životu“.

Predstavnica za medije novosadske kuće "Prometej" Dragana Beleslin je istakla u izjavi Tanjugu da je ova kuća, osnovana pre 18 godina, ovoga puta na Sajmu nastupila u novom izdanju - na specijalno dizajniranom štandu, sa novim katalogom izdanja, sa osamdesetak novih naslova.

"Prometejeva" sajamska prezentacija bila je veoma zapažena i pohvaljena od strane kupaca, rekla je ona i dodala da su se najbolje prodavali naslovi iz biblioteke "Popularna lingvistika" i "Veliki rečnik stranih reči i izraza" akademika Ivana Klajna i dr Milana Šipke, kao i Istorija umetnosti H.V.Jansona na srpskom jeziku.

Po njenom mišljenju, u odnosu na prošlu godinu, prodaja je sada bila bolja pre svega, zbog novih, traženih naslova. Međutim, ovaj vojvođanski izlagač odlazi sa Sajma donekle razočaran, jer je očekivao da osvoji neku od sajamskih nagrada, bilo da se radi o kategoriji Izdavač godine, bilo da je reč o Izdavačkom poduhvatu.

Beleslin je podsetila da je "Prometej" između dva sajma objavio dugo očekivani "Veliki rečnik stranih reči i izraza", Sabrana dela Jaše Tomića u 25 knjiga, sedam naslova iz biblioteke "Popularna lingvistika", nove naslove u ediciji "Mađarska književnost"...
Kao dokaz da je "Rečnik" zaista krucijalno delo za srpsku nauku o jeziku ona je navela podatak da je na gotovo svim sajmovima u 2007. godini (Novi Sad, Pirot, Banja Luka, Bijeljina, Podgorica...) bio proglašen za izdavački poduhvat.

Uprkos činjenici da se izdavačka kuća "Čarobna knjiga" nije "kvalifikovala" da izlaže među srpskim izdavačima u parteru Hale 1, već je dobila štand među knjižarima na spratu, vlasnik Borislav Pantić je rekao da je zadovoljan ovogodišnjim nastupom, četvrtim po redu.

Prodaja je bila bolja od prošlogodišnje, ocenio je on, dodavši da je napopularnija knjiga bila "Senka vetra" Karlosa Ruisa Safona, koja je već dve godine među najprodavanijim knjigama u Srbiji, a vrhunac svoje popularnosti postiže upravo u poslednje vreme.

"Uz nju, veoma popularne bile su knjige iz fantastičnog serijala Dolazak tame, namenjene mlađoj publici, a veoma zapažena bila su i dva romana kod nas dosad još neobjavljivanih nemačkih autora – “Taned”, Andree Marije Šenkel, i “Poslednji beg”, Tomija Jauda, kao i klasično delo američke literature “Objava broja 49” Tomasa Pinčona", rekao je on.

Prema rečima Pantića, na neočekivano dobar prijem naišla je i potresna istinita ispovest dečaka-vojnika Issmaela Beaha "Na dalekom putu".

Za svoj sajamski debi u Hali 1 Knjižarska zadruga ''Ljubitelji knjige'' iz Novog Sada, pripremila je 20 novih naslova. Za samo dve godine, ova izdavačka kuća objavila je četrdesetak naslova i štampala ih u više od 100 000 primeraka.

To su dela poznatih domaćih autora Isidore Bjelice, Jasmine Mihajlović, Zorana Ćirića, Aleksandra Tišme, Đordja Randelja, Stevana Konstatinovića, Mirka Šebića i drugih.

Menadžer za odnose sa javnošću Branislava Živković je zadovoljna ovogodišnjim nastupom na Sajmu. Za nju je važno da je štand "Ljubitelja knjige" bio veoma posećen, bilo da su posetioci sajma pratili promocije knjiga, družili se sa autorima ili samo kupovali

Ona je istakla da finansijski momenat nije bio presudan ove godine već predstavljanje ove izdavačke kuće, i zato se nadaju da će i taj "sporedni momenat" na narednom nastupu biti bolji. Najprodavanije knjige bile su najnoviji roman Isidore Bjelice ''Srpkinja" roman Jasmine Mihajlovic „Pariski poljubac" i nova knjiga Zorana Ćirića „Divlja horda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: