Memfis andergraund

Jack Oblivian & The Tennessee Tearjerkers + Harlan T. Bobo & The Chimps u Malom klubu SKC

Rokenrol vatra koja plamti u Džeku Jarberu (alias Džek O, Džek Oblivijan itd), Harlanu T. Bobu i njihovim kompanjonima koji su u subotu uveče i nedelju rano ujutru nastupili u Malom klubu SKC-a, ne samo da je zagrejala hibernirane duše prisutnih već je donela jedno mnogo značajnije saznanje.

Izvor: Piše: Žikica Simiæ

Sreda, 19.09.2007.

15:51

Default images

U ovom surovom, grubom, pojednostavljenom svetu gde su politička moć i novac mere svih stvari, sudeći po performansu rokera iz Memfisa, postoji prostor slobode i mesto za individualni čin. U noći između subote i nedelje Mali klub SKCa je to bio. Takvim su ga učinili isporučena muzika, demonstrirani entuzijazam, osećaj zajedništva, hektolitri piva, hiljade decibela, pankerska energija i rokerska vera.

Harlan T. Bobo, koji uzgred budi rečeno, izgleda kao lik koji bi u nekom dobrom, starom francuskom filmu mogao da igra Rober Osein - početak srednje dobi, dakle, neka zamišljenost, neobična osećajnost, imanentna muškost i neočekivana ranjivost - je singer-songrajter iz Memfisa. Pažnji na njega, bar kada sam ja u pitanju, skrenula je Lusinda Vilijams proglašavajući ga za najautentičnijeg predstavnika tog žanra. Beogradskoj publici se predstavio kao persona čija životna iskustva, nužno, vode ka rokenrolu kao mediju u kojem mogu da dobiju najbolju artističku transpoziciju.

Nastup je započeo, po specijalnoj želji kako sam shvatio, pesmom "Bottle And Hotel Room" kojom se završava njegov debi album "Too Much Love". Radi se o tvorevini koja kao da je pobegla iz neke knjige Čarlsa Bukovskog ili Rejmonda Karvera na rok scenu. Oštre rokerske ivice Harlanovih interpretacija na fini način su korespondirale sa oporim sadržajima i gorkim osećanjima. "Živeti znači leteti visoko i nisko", pevao je Tauns Van Zant, najveći singer-songrajter od kad je sveta i veka. Harlan T. Bobo je tu sentencu prihvatio kao svoj rokerski kredo.

Posle destominutne pauze na scenu je stupio Džek O. Radi se o legendarnom muzičaru sa memfiske anderground scene. Kao rimski bog Janus rokenrol u njegovoj verziju ima dva lica. Njegova muzika je, s jedne strane, subverzivna - funkcioniše na isti način kao torta koju u nemim filmskim komedijama simpatični vagabunda baca u lice napirlitanoj gospodi. Sa druge strane to je najautentičnij rokenrol pokupljen sa usijanog asfalta Memfisa.

Nadahnut fenomenalnim prijemom od strane beogradske publike Džek O je isporučio fantastičan, skoro dvočasovni, set. Garažni brojevi su sledili posle pankerskih kojima su prethodile mušičavo izabrane obrade klasičnih rok napeva. Kaupankerske i bluzerske ekskurzije bile su posebna atrakcija. Dobar tajming instrumentala "Raunchy" i "Scratchy" učinio je da ceo događaj poprimi filmsku dimenziju. Funkcionisali su kao saundtrek za imaginarnu, masovnu filmsku scenu ponovno osvojene slobode i probuđenog entuzijazma.

Kada je na red došla Zivonova tzv. 'murder' balada "A Bullet For Ramona" publikum sastavljen od otpadnika najrazličitije fele pretvorio se u hor. Opasni refren: "Oh, today I shot my Ramona, Pa/She ain't gonna cheat on me/Two years, I've been searchin' for her/Two years, she's been free" odjekivao je Malim klubom kao tajna lozinka kojom se ulazi u paralenu stvarnost poznatu samo pravovernim ljubiteljima rok muzike.

Džek O je, u skladu sa reputacijom, priredio beogradskoj publici nezaboravno veče. Podsetio je na odmetnički prirodu rok muzike, njenu diverznu narav i individualističku reputaciju. Upadljivo odsustvo tzv. rok kritičara i radijskih ljudi dalo je poseban dignitet ovom nezaboravnom koncertu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: