Džejms Erl Džouns se povlači: Dart Vejder odlazi u penziju

Legendarni Džejms Erl Džouns najavio je da neće više pozajmljivati svoj glas legendarnom liku Darta Vejdera iz serijala "Ratovi zvezda".

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2022.

15:22

Džejms Erl Džouns se povlači: Dart Vejder odlazi u penziju
Foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

Iako se glumac nikada nije fizički pojavio u Ratovima zvezda, dao je legendarni glas Darta Vejdera još od prvog dela franšize koja je izašla 1977. Džouns je zvanično odlučio da penzioniše Vejdera, ali to ne znači da je smenjen.

Njegov glas će nastaviti da živi u Dartu Vejderu putem veštačke inteligencije. Ukrajinski startap Respeecher će sada koristiti arhivske snimke i algoritam veštačke inteligencije da ponovo stvori Džounsov glas za buduće projekte Ratova zvezda.

Poslednje "pojavljivanje" Džounsa kao Vejdera bio je u ovogodišnjem Obi-Van Kenobiju. Možda je čudno razmišljati o tome da se Vejderov glas sintetiše u budućnosti, ali je još čudnije pomisliti na bilo koga osim na Džejmsa Erla Džounsa u toj ulozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: