Stvarnosni strip

Narodna biblioteka Srbije u četvrtak, 19. oktobra u 19 časova, povodom objavljenih stripova Persepolis Marđan Satrapi (u izdanju Fabrike knjiga) i Palestina Džo Sakoa (u izdanju izdavačke kuće Rende) organizuje predavanje Saše Rakezića - Aleksandra Zografa na temu “Stvarnosni strip”.

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2006.

16:45

Default images

Kao uvod predavanju biće prikazana dva filma: u 17 časova “American Splendor” a u 20 časova “Crumb The Movie”.

Marđan Satrapi je rođena 1969. u Iranu. Studirala likovnu umetnost u Iranu, a zatim odlazi u Francusku gde se bavi ilustrovanjem knjiga za decu.

Svetsku slavi i brojne nagrade doneo joj je album “Persepolis”, prvi iranski strip u istoriji.

Danas živi i radi u Parizu.

Ovaj strip porede sa sa Špigelmanovim “Mausom”.

Ova autobiografska grafička novela je izvanredno mudra, duhovita i dirljiva priča o odrastanju u Iranu za vreme islamske revolucije.

Džo Sako je rođen 1960. na Malti. Završio studije novinarstva u Americi.

Strip “Palestina” Džo Sako je napisao i nacrtao nakon dvomesečnog boravka na okupiranim teritorijama u pojasu Gaze, tokom zime 1991-92.

"Bez ikakvog upozorenja ili pripreme, pre desetak godina moj sin je doneo kući prvi strip Džoa Sakoa o Palestini. Pošto sam odavno bio odsečen od sveta čitanja, kupovine i razmene stripova, nisam imao pojma da Džo Sako i njegovo fascinantno delo postoje. Momentalno sam se vratio u vreme prve velike intifade (1987-92.) i, što je imalo još jače efekte, u fantastični živi svet stripova koje sam tako davno čitao. Šok je, dakle, bio dvostruk, i što sam više čitao Sakoove stripove Palestina, kojih ima desetak, i koji su sada okupljeni u jednim koricama, to sam sve više bio ubeđen da se ovde radi o političkom i estetskom delu izuzetne originalnosti, potpuno različitom od bilo čega proizašlog iz dugih, često dosadnih i beznadežno zakomplikovanih debata na koje su vreme trošili Palestinci, Izraelci i oni koji podržavaju jedne ili druge... Ali ono što Sakoa konačno čini tako neobičnim portretistom života u Okupiranim palestinskim teritorijama jeste činjenica da se on najviše bavi žrtvama istorije." rekao je Edvard Said o Džoovom stripu.

B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: