Velika Britanija skupo plaća solidarnost sa Ukrajinom: 17 miliona funti

Bi-Bi-Si se suočava sa ogromnim računom do 17 miliona funti za svoj čin "solidarnosti" nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo potvrđeno kao domaćin Pesme Evrovizije sledeće godine.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2022.

12:45

Velika Britanija skupo plaća solidarnost sa Ukrajinom: 17 miliona funti
Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco ↑ collapse

Javni emiter, koji je u procesu gubljenja 500 miliona funti ove godine nakon što mu je smanjeno finansiranje, snosiće većinu tereta plaćanja takmičenja.

To dolazi nakon što je potvrđeno da Ukrajini, koja je pobedila na ovogodišnjem takmičenju u Torinu u maju, neće biti dozvoljeno da bude domaćin iz "bezbednosnih razloga" povezanih sa tekućom ruskom invazijom.

Juče je objavljeno da će se takmičenje 2023. održati u Velikoj Britaniji, što će pokrenuti trku između više od deset gradova koji će biti domaćini ovog događaja prvi put u zemlji od 1998. godine.

Prva izjava pobednika Evrovizije: "Slava Ukrajini"; da li će ići u rat, i da li ih je Zelenski zvao?

Emisija, koju gleda 161 milion ljudi širom sveta, delimično je finansirana doprinosima emitera širom Evrope koji su uložili ukupno 5,3 miliona funti.

Očekuje se da će emiter domaćin – u ovom slučaju Bi-Bi-Si – uložiti između 8 miliona i 17 miliona funti, što organizatori kažu da zavisi od "lokalnih okolnosti i raspoloživih resursa".

Postaviće se pitanja kako će Bi-Bi-Si platiti svoj udeo, s obzirom na to da je korporacija već izgubila 1.200 zaposlenih i smanjila svoju proizvodnju nakon što povećanje pretplate nije uspelo da se održi u inflaciji u poslednjih deset godina.

Konstraktina prva izjava: "Znala sam da ovo ne prolazi ovde"

Takođe će morati da uštedi 285 miliona funti nakon što je vlada zamrznula licencu za naredne dve godine.

Tu je i doprinos grada domaćina, bilo direktno finansijski ili u okviru pokrivanja troškova; a zatim finansiranje kroz komercijalne prihode od sponzorskih ugovora, prodaje karata, glasanja i prodaje licenciranih evrovizijskih proizvoda.

Od "J**o mater, šta ću sad?" do vidljive umetnice – Konstrakta za B92.net: "Znam kad ću da nestanem"

Podsetimo, na prethodnom izdanju Evrovizije pobedila je Ukrajina, a drugoplasirani je bio Sem Rajder, koji je predstavljao Veliku Britaniju. Srpska predstavnica Konstrakta osvojila je peto mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: