Zamenio pijanog kolegu na bini pa postao pionir latino roka: Danas slavi 75. rođendan VIDEO

Karlos Santana se smatra pionirom latino roka. Karijera legendarnog gitariste počela je u takođe legendarnom Vudstoku - i traje više od 60 godina. Izuzetni muzičar danas slavi 75. rođendan.

Izvor: DW

Sreda, 20.07.2022.

10:45

Zamenio pijanog kolegu na bini pa postao pionir latino roka: Danas slavi 75. rođendan VIDEO
Foto: Profimedia

Albumom "Supernatural" gitarista, pevač i vođa benda, 1999. se vratio na velika vrata - u svojoj 52. godini. Sa osam Gremi nagrada, bio je to ne samo jedan od najuspešnijih albuma Karlosa Santane, već i jedan od najprodavanijih muzičkih albuma širom sveta. Ipak, to je samo jedan od vrhunaca njegove duge i bogate muzičke karijere. Ove srede Santana slavi 75. rođendan.

Karlos Santana se srušio na bini – već je imao problema sa srcem, fanovi zabrinuti FOTO

Pionir latino roka

Karlos je rođen 20. jula 1947, kao sin marijači muzičara u Autlan de Navaru u Meksiku. Prvi instrument muzičara, koji je kasnije postao poznat po svojim bluz solažama i rifovima na električnoj gitari, bila je violina, koju je dobio sa pet godina. Gitaru je naučio da svira kasnije, sa osam godina. Kao dete, Santana, koji je kasnije uzeo državljanstvo SAD, slušao je muziku rokera Ričija Valensa.

Valens kombinuje svoje meksičke korene sa rok ritmom - na primer u hitu "La Bamba" iz 1958. U to vreme, Santana nije ni slutio da će jednog dana i on igrati pionirsku ulogu u latino roku. Njegovi drugi idoli su B.B. King, Ti-Boun Voker, Rej Čarls i na kraju Džon Li Huker, čiji se uticaj ne može prenebregnuti i u zvucima Santanine gitare.

Santanina porodica seli se u San Francisko, gde Karlos završava srednju školu. S obzirom da nije mogao da studira, zapošljava se kao perač sudova, zarađuje mali džeparac kao ulični muzičar i koristi svaku priliku da svira u bendovima.

San Francisko iz 1960-ih - vreme puno političkih i društvenih pokreta - imalo je veliki uticaj na Santanu, kako u smislu njegovog muzičkog razvoja, tako i njegovih političkih uverenja. "Mahatma Gandi, Malkolm Iks, Martin Luter King, Če Gevara, Majka Tereza - oni su bili vođe revolucije buđenja svesti", rekao je Santana o tom vremenu. "Bitlsi, Dorsi, Džimi Hendriks - oni su bili revolucija. Njihova muzika je bila kao Dalijeva dela: puna boja i revolucionarnih pristupa."

Karlos Santana otkazao još šest koncerata; "Jedva čeka"

Ključni trenutak Santanine muzičke karijere

Santanin proboj dogodio se 1966. U Fillmor Vestu, popularnoj rok sali u San Francisku, spontano je pozvan na binu da zameni pijanog kolegu muzičara. Njegov nastup naterao je i publiku i producenta da dobro naćule uši. Ubrzo nakon toga, Santana je osnovao "Santana Blues Band", kasnije poznat kao "Santana". Potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom Columbia Records i počinje da oduševljava svet svojim specifičnim zvukom i dugim solom na gitari.

U avgustu 1969. Santana je sa svojim bendom nastupio na legendarnom Vudstoku i objavio album "Evil Ways", koji je dospeo na 4. mesto top liste u SAD. Usledilo je još nastupa i albuma u narednih nekoliko godina, uključujući hitove poput "Oye Como Va" i "Black Magic Woman".

Izlet u duhovnost

Ali ni krize ne izostaju. Bend se suočava sa mnogim sukobima: muzičkim nesuglasicama, zloupotrebom droga i finansijskim problemima. Godine 1973. Santana otkriva meditaciju. Duhovni svet mu se dopada i on uzima ime "Devadip", što znači nešto kao "svetiljka, svetlost i oko Božije".

Istovremeno, promenio se i njegov muzički stil - kao džez fuzija sa uticajima istočnoindijske muzike. Kritičari hvale promenu, ali prodaja opada. Godine 1982, nakon svađe sa svojim guruom, Santana okreće leđa duhovnosti i ponovo se fokusira na komercijalni uspeh. Nastavlja sa turnejama, ali veliki uspeh dolazi tek krajem 1990-ih.

Godine 1999. Santana je producirao hit "Smooth" sa rok bendom "Matchbox Twenty" okupljenim oko pevača Roba Tomasa. Kao i u ranijim Santaninim pesmama, ima dosta prostora za tugaljive gitarske solo deonice i kombinuje latinoameričke instrumente sa rokom. Pored "Smooth", na Santaninom albumu "Supernatural" pojavljuje se hit "Maria Maria" , koji je širom sveta prodat u skoro 27 miliona primjeraka. Santana je osvojio osam Gremija, uključujući i Gremi za "Album godine".

Svetski muzičar, svetski aktivista

Santana nije samo univerzalni umetnik, već i globalni aktivista. Rok muzičar i njegova porodica su 1998. osnovali "Milagro fondaciju", koja podržava decu koja su u nepovoljnom položaju u oblasti umetnosti, obrazovanja i zdravlja.

U svojim memoarima iz 2004. "Univerzalni ton: iznošenje moje priče na svetlo dana", Santana opisuje svoje lično putovanje i svoje uverenje da svako ljudsko biće u sebi ima beskonačan potencijal. "Ljubav je svetlost koju svako od nas nosi u sebi", piše on, dozvoljavajući da ponovo zablista njegova duhovna strana.

Santana je oženjen bubnjarkom Sindi Blekmen. Iz dugogodišnjeg braka sa Deborom King muzičar ima troje odrasle dece. Karlos Santana još ne želi da se povuče i redovno nastupa uživo. Nedavno su njegovi fanovi bili zabrinuti za zdravlje gitariste, kada je početkom kolabirao na sceni tokom nastupa u Detroitu. No, nije bilo u pitanju ništa ozbiljno; uprkos velikoj vrućini, nije pio dovoljno tečnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: