Dodeljena nagrada "Buker" indijskoj autorki

Ovogodišnju nagradu "Buker" osvojila je indijska autorka Gitanžali Šri za svoju knjigu "Tomb of Sand", prvi roman na hindu jeziku koji je dobio ovu prestižnu međunarodnu književnu nagradu koja se dodeljuje za fikciju prevedenu na engleski.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2022.

12:30

Dodeljena nagrada
Foto: Profimedia

Knjiga originalnog naslova "Ret Samadh" i prati 80-godišnju udovicu i njena iskustva tokom turbulentnog perioda stvaranja dve države, Indije i Pakistana, 1947. godine.

Nagrada od 63.000 dolara biće podeljena između Šri koja živi u Nju Delhiju i njene prevoditeljke Dejzi Rokvel.

"Nikada nisam sanjala o Bookeru, nikada nisam mislila da mogu. Koje ogromno priznanje. Zadivljena sam, presrećna, počašćena", rekla je na ceremoniji dodele nagrade.

"Ogromno priznanje"

"Iza mene i ove knjige stoji bogata i cvetajuća literarna tradicija na hindi jeziku, i drugim jezicima Južne Azije. Svetska literatura biće bogatija ako bude upoznala neke od najboljih pisaca na ovim jezicima".

U konkurenciji za ovogodišenjeg "Bukera" bili su i poljska Nobelovka Olga Tokarčuk, argentinska autorka Klaudija Pineiro i južnokorejska književnica Bora Čung.

Knjigu "Tomb of Sand" objavila je na engleskom jeziku mala britanska izdavačka kuća "Tilted Axis Press", koju je osnovala prevoditeljka Debora Smit, a koja prevodi i objavljuje knjige autora iz Azije.

Ona je 2016. osvojila nagradu "Buker" za prevod romana "Vegetarijanac" autorike Han Kang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: