Vorholova "Merlinka" prodata na aukciji za 195 miliona dolara

Slavni portret Merilin Monro koji je Endi Vorhol napravio posle njene smrti 1962. godine prodat je na aukciji za neverovatnih 195 miliona dolara.

Izvor: RTS

Utorak, 10.05.2022.

15:12

Vorholova
Foto: Profimedia

Često karakterisan kao "vrhunac američke pop kulture", Vorholov rad Shot Sage Blue Marilyn postavio je dva nova cenovna rekorda – za umetničko delo iz 20. veka, kao i za umetničko delo koje je napravio Amerikanac.

Vorhol je portret napravio posle glumičine smrti 1962. godine i od tada je postao jedan od najpoznatijih komada pop-arta. Nalazio se u kolekciji švajcarskih trgovaca umetninama Tomasa i Doris Aman, a prodat je na "Kristijevoj" aukciji u Njujorku.

Zanimljivo je da dostignuta cena nije iznenađenje, pošto su se pretprodajne procene kretale i do 200 miliona dolara.

Čekić je označio kraj prodaje na 170 miliona dolara, a sa dodatnim provizijama i napojnicama slika je dostigla ukupnu cenu od 195 miliona.

Vorholova Plava Merlinka postavila je rekord za najskuplje umetničko delo napravljeno u 20. veku, sa trona skinuvši sliku Žene iz Alžira (Les Femmes d'Alger, Version O) Pabla Pikasa, koja je 2015. godine prodata za 179,4 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: