Dobitnici Oskara – očekivani "najbolji film", suze Vila Smita

Dodela Oskara je i ove godine ostala zapamćena po neverovatnim filmovima koji su nominovani, ali i po incidentima.

Izvor: Espreso

Ponedeljak, 28.03.2022.

09:31

Dobitnici Oskara – očekivani
Foto:Profimedia

Film "CODA" rediteljke Šan Heder (Sian) osvojio je rano jutros Oskara za najbolji film na 94. svečanoj dodeli nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu, a ceremoniju je obeležio incident glumca Vila Smita.

Šta se desilo odmah posle šamara Vila Smita VIDEO

"CODA" je osvojio još Oskara – za najbolju mušku sporednu ulogu koju je dobio gluvi Troj Kotsur i Oskara za najbolji adaptirani scenario. Kotsur je nagradu posvetio zajednici gluvih i osobama sa invaliditetom.

Film je rimejk francuskog ostvarenja "La Famille Belier" iz 2014. reditelja Erika Lartigoa, dok naziv filma "CODA" predstavlja skraćenicu za "Child of deaf adult".

Favorit na dodeli Oskara sa 12 nominacija bio je mračni vestern "The Power of the Dog" Džejn Kempion, koja je osvojila Oskara za režiju. Ona je treća žena koja je osvojila nagradu Oskar u toj kategoriji posle Ketrin Bigelou (2010) i Kloi Žao (2021).

Novozelandska rediteljka je 1994. godine osvojila Oskara za najbolje adaptirani scenario za ostvarenje "Klavir".

Smit, koji je dobitnik Oskara za najboljeg glumca za ulogu u filmu "King Richard" posvećenom teniserkama, sestrama Sereni i Venus Vilijams, izazvao je incident tokom večeri, ali se potom izvinio.

Glumac se popeo na binu i vidno ljut, ošamario je komičara Krisa Roka, koji se našalio na račun obrijane glave Vilove supruge Džejd Pinket Smit, koja pati od alopecije, značajnog gubitka kose.

Smit je Roku rekao da ostavi njegovu ženu na miru, dok je komičar posle dobijenog šamara rekao da je to "najveća noć u istoriji televiziji". Rok je uporedio obrijanu glavu Vilove supruge sa obrijanom glavom Demi Mur u filmu "Dži Aj Džejn" Ridlija Skota iz 1997. godine. "Ljubav vas tera da činite lude stvari", rekao je glumac primajući nagradu.

Ostvarenje "Dune" Denija Vilneva sa ukupno 10 nominacija osvojilo je četiri Oskara u tehničkim kategorijama i uručenja tih nagrada su snimljena unapred, kako je ranije najavila Akademija.

Na 94. ceremoniji dodele minutom ćutanja odata je počast Ukrajini. Tokom minuta ćutanja, na ekranima u pozorištu prikazane su poruke koje pozivaju na pomoć Ukrajincima kao što su hrana ili medicinska oprema.

"Molimo vas da pomognete Ukrajini na svaki mogući način", navodi se u jednoj od poruka.

Među zvezdama koje su se vratile na holivudski crveni tepih posle gotovo dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa, neke su nosile plavu traku sa natpisom "With Refugees" (sa izbeglicama) u znak solidarnosti sa civilima koji su primorani da beže zbog sukoba. Jedna zvanica je nosila plavo-žutu tašnu u bojama ukrajinske zastave.

Dan ranije uručene su nagrade Oskar za životno delo, koje su dobili Samjuel L. Džekson, jedan od omiljenih glumaca reditelja Kventina Tarantina (Quentin) i norveška zvezda Liv Ulman, koja se u svetu proslavila 1967. godine ulogom u filmu "Persona" slavnog Ingmara Bergmana.

Svečanost je kao i svake godine prenosila američka televizijska mreža Ej-Bi-Si (ABC).

Dodelom Oskara završena je sezona dodela filmskih nagrada u svetu

Pre Oskara dodeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus. Te nagrade su često pouzdani pokazatelji toga ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: