"Student" proslavio 85 godina legende FOTO

Glasilo studenata Univerziteta u Beogradu – "Student" obeležio je svojih 85. godina postojanja. U tu čast juče je priređena svečana akademija u Skupštini grada Beograda i otvorena izložba sa starim naslovnim stranama ovog legendarnog magazina.

Izvor: B92, I.J.

Sreda, 16.03.2022.

19:00

Redakcija magazina "Student"; FOTO: Student

Svečanost je počela izvođenjem himne Republike Srbije, nakon čega se brojnim gostima obratio predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić.

"Kada nešto u Srbiji ima neprekinutu tradiciju od 85 godina, kao što ima "Student”, onda znači da je to vrednost koja je preživela sve istorijske lomove, a njih je ovde bilo više nego u nekim drugim narodima za dvesta-trista godina", istakao je Dačić i naglasio da je "Student" mnogo više od novina.

"On je institucija koja je imala prosvetiteljsku i emancipatorsku ulogu još od 1937. kada je pokrenut, pa sve do danas. On je uvek bio mesto u kojem se mešala ogromna životna energija mladih ljudi, intelektualaca, sa idejama o promeni sveta u kojem žive. Tekstovi koji su u „Studentu” izlazili kao rezultat te energije i tih ideja bili su samo mali deo jedne velike tribine na kojoj su studenti Beogradskog univerziteta zamišljali i kreirali svet u kojem bi voleli da žive", dodao je Dačić.
FOTO: Student
Nakon Dačića, u Skupštini grada govorio je i njen predsednik Nikola Nikodijević istakavši da je magazin "Student" nastao u burnim istorijskim okolnostima i već prvi brojevi tog lista bili su zabranjivani i cenzurisani.

"Prošao je kroz brojne društvene događaje, a neretko je i sam izazivao i pokretao promene i reakcije u društvu. Ono što je odlikovalo ovaj magazin jeste kritička misao i slobodoumnost studenata", naveo je Nikodijević. Okupljenima se obratio i najstariji alumnista “Studenta”, novinar Mirko Miloradović, ali i glavna urednica današnjeg portala "Student" Danica Vasović zajedno čestitavši ovaj veliki jubilej sa željom da tradicija nastavi da se neguje.
FOTO: Student
U predvorju svečane sale Starog dvora upriličena je izložba i postavljeni su panoi sa naslovnicama, rubrikama i stranama "Studenta" od 1937. do 2022. godine, a "Pošta Srbije" je povodom ovog jubileja objavila izdanje prigodnih poštanskih maraka posvećenih listu "Student".
FOTO: Student
Podsetimo, prvi broj časopisa izašao je iz štampe 15. marta 1937. kao glasilo Akcionog odbora stručnih studentskih udruženja Univerziteta u Beogradu i centralni list revolucionarnog studentskog pokreta Univerziteta, ali i tadašnje Jugoslavije. Pokrenula ga je grupa studentskih aktivista, antifašista, levičara i članova SKOJ, na inicijativu Ive Lole Ribara.

U redakciji "Studenta" su radile mnoge istaknute ličnosti, među njima i Ivo Lola Ribar, Bogdan Pešić, Milan Vukos, Slobodan Selenić, Dušan Makavejev, Raša Popov, Jug Grizelj, Danilo Kiš, Milan Vlajčić, Đorđije Vuković, Aleksandar Ilić, Zoran Petrović Piroćanac, Saša Marković Mikro, Milorad Vučelić...

"Student" danas ne izlazi u štampanom izdanju, ali ima portal koji izdaje Savez studenata Beograda. Časopis je i dalje jedino glasilo akademaca beogradskog Univerziteta i najstarije studentsko glasilo na Balkanu, a osim studentskih bavi i društvenim, kulturnim i sportskim temama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: