Najbolji roman u poslednjih 125 godina – izbor čitalaca "Njujork tajmsa"

Poznati američki dnevni list "Njujork tajms" nedavno je obeležio 125. godišnjicu tako što je od svojih čitalaca tražio da nominuju najbolju knjigu u poslednjih 125 godina. Ovaj jubilej je bio prilika i da čitaoci štampanog i onlajn izdanja ovog lista daju svoj sud o najznačajnijim književnim delima nastalim u tom periodu.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2022.

09:18

Najbolji roman u poslednjih 125 godina – izbor čitalaca
Ilustracija: Profimedia

Ljudi iz šezdeset sedam zemalja su nominovali svoje favorite, a novinari su na osnovu njihovih glasova napravili listu od 25 najboljih romana, za koje je glasalo više od 200.000 čitalaca.

Među brojnim klasicima, poput "Velikog Getsbija" F. Skota Ficdžeralda, kao i novijih publikacija, kao što je "Mali život" Hanje Janagihare, čitaoci su u novembru birali svoj omiljeni roman. Nakon malo više od mesec dana konačno su objavljeni rezultati ovog glasanja.

Odlukom čitalaca "Njujork tajmsa", najbolji roman u poslednjih 125 godina je "Ubiti pticu rugalicu" američke književnice Harper Li.

Drugo mesto zauzima roman "Gospodar prstenova: Družina prstena", prvi deo trilogije Dž. R. R. Tolkina, dok je treći Orvelov antiutopijski klasik "1984".

Četvrto mesto pripada romanu "Sto godina samoće" kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa, a na petom je "Voljena", koji je napisala Toni Morison.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: