Kako je Kina oprostila Martinu Skorsezeu

Od 1997. do 2012. godine, nijedan film Martina Skorsezea nije bio dostupan u Kini. 2020. je bila prva godina u istoriji u kojoj je kineska blagajna nadmašila onu u Sjedinjenim Državama, a 2021. će biti ista.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2021.

10:17

Kako je Kina oprostila Martinu Skorsezeu
Foto: Profimedia/CelebrityPhoto. com

Filmovi sa najvećom zaradom ove godine su ""The Battle of Lake Changjin", koji je zaradio 900 miliona dolara, i "Hi Mom" sa zaradom od 850 miliona dolara i najuspešniji koji je režirala žena. Treći na listi je "F9".

Kineski odnos prema modernom Holivudu je komplikovan, a istorija mešanja kineskih cenzora je dugačka. Poslednjih godina, mnogi mejnstrim američki filmovi uključuju sve više kineskog sadržaja - od glumaca, preko kineskih priča, do snimanja u Kini, a sve kako bi pridobili veliku publiku te zemlje.

Trenutno je u Kini je dozvoljeno prikazivanje samo 34 ne-kineska filma u jednoj godini, a američki studiji čine sve da 'umire' kinesku vladu. Ovo bi moglo da objasni neke bizarne kreativne izbore, kao što je ozloglašeni podzaplet u "Iron Man 3", koji nije objavljen za američku publiku.

Nedavno je prikazano nekoliko mejnstrim američkih blokbastera u kojima glume poznati kineski glumci (primer: "Rogue One: A Star Wars Story" u kome igra Doni Jen) ili su smešteni delimično u Kini ("Transformers: Age of Extinction," "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings").

Svi ovi filmovi su objavljeni u Kini, a šta se dešava sa onima koji kritikuju Kinu i njenu vladu - nabolje zna Skorseze.
Tibet

Podsetimo, Narodna Republika Kina je, 1950. godine, prema Sporazumu od sedamnaest tačaka, preuzela suverenitet nad zemljom Tibetom, izjavljujući da će tibetanska vlada i dalje biti autonomna, ali da će ta zemlja zapravo biti deo Kine. Sporazumu je prigovorio tibetanski Dalaj Lama, koji je pobegao iz Kine i uspostavio rivalsku vladu u Indiji.

Godine 1959. došlo je do tibetanske pobune protiv kineske vlade, što je dovelo do toga da kineska vlada odustane od brutalne kampanje tibetanskog uništenja u kome su tibetanski ljudi ubijani, a tibetanski artefakti i budistički manastiri su bili uništeni. U Tibetu je od tada bilo ustanaka i nemira, poslednji put 2008. godine, kada je narod Tibeta protestovao zbog maltretiranja od strane kineske vlade.

Amnesti internešenel je izvestio da je mnogo informacija o Tibetu sada teško dobiti. Zbog toga filmovi o Tibetu - posebno oni koji priznaju njegov suverenitet ili su kritični prema kineskoj vladi - nemaju lak distibutivni prolaz u Kini. Martin Skorseze je 1997. godine snimio film pod nazivom "Kundun", koji govori o Dalaj Lami i državi Tibet 1937. do 1959.

Skorseze vs. Kina

Martin Skorseze je oduvek bio vatrenog duha a, čak u svojim 80-im godinama, još uvek snima energične i konfliktne filmove o kompleksnim snagama i slabostima ljudske duše. Krajem 1990-ih Skorseze je snimio film pod nazivom "Kundun" o životu Tenzina Gjacoa, 14. Dalaj Lame i duhovnog vođe Tibeta.

Film je producirala "Buena Vista Pictures", jedan od Diznijevih podbrendova, u znak protesta protiv kineske vlade, a njegovo objavljivanje je dovelo do momentalne zabrane ne samo "Kunduna", već i Skorsezeovog ulaska u Kinu, kao i objavljivanja bilo kog Diznijevog filma.

Od 1997. do 2012. Skorsezeu je lično zabranjen ulazak u zemlju, a zabrana je ukinuta tek kada je izašao Skorsezeov "Hugo". Šta se desilo 2012. godine?

Ukratko, dogodio se Šangajski Diznilend. Kao deo dogovora iz 2012. o izgradnji tematskog parka u Kini, Dizni je morao da se zvanično izvini kineskoj vladi zbog objavljivanja "Kunduna". Kina ne samo da je prihvatila izvinjenje, već je pristala da ponovo počne da pušta Diznijeve filmove.

Sporazum je omogućio da poplava Diznijevih (i, prema tome, drugih američkih) proizvoda dođe u Kinu na veliki način. Šangajski Diznilend je otvoren 2016. Martinu Skorsezeu je zvanično oprošteno.

Iako Martin Skorseze nije bio Diznijev radnik, njegov film "Hugo" iz 2012. (koji je objavio Paramount) nije bio nasilan ili lascivan u poređenju sa mnogim drugim njegovim delima, a Kina ga je smatrala prihvatljivim za objavljivanje. I, iako Martin Skorseze nije bio Diznijev radnik, njegov film "Hugo" iz 2012. (koji je objavio Paramount) nije bio nasilan ili lascivan u poređenju sa mnogim drugim njegovim delima, a Kina ga je smatrala prihvatljivim za objavljivanje.

U skorije vreme, kao što je pisao "The Hollywood Reporter" 2016. godine, Kina je popustila još neka pravila cenzure omogućavajući raznovrsniji i nasilniji sadržaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: