Drainčeva poezija i proza u knjizi na engleskom jeziku

Nakon prevoda na rumunski, beloruski, makedonski i francuski jezik, poezija najpoznatijeg topličkog pesnika Radeta Drainca prevedena je i na engleski jezik, a knjigu pesama "Selected poems" je izdala prokupačka Biblioteka.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.11.2021.

08:40

Drainčeva poezija i proza u knjizi na engleskom jeziku
Foto: Shutterstock/Billion Photos

Knjiga je štampana u tvrdom povezu na oko 400 strana, a finansirana je delom po konkursu Ministarstva kulture i informisanja sa 300.000 dinara, a deo novca od 350.000 obezbedio je Grad Prokuplje.

Direktor prokupačke Biblioteke Dragan Ognjanović ističe da su dobijena sredstva iskorišćena za prevodilačka prava za prvo izdanje Drainčeve knjige, koja je ujedno i prva njegova knjiga koja je prvi put prevedena i štampana na engleskom jeziku.

Od izuzetne je važnosti što je knjiga prevedena na engleski jezik, jer će sada moći da se čita u celom svetu i tako doprinese otkrivanju Drainca, ne samo u Srbiji. Prevodilac knjige Drainca "Selected poems" je pesnik Zoran Jungić, koji živi u Kanadi. Kao neko ko je zaljubljen u poeziju Drainca učinio je veliki prevodilački napor, ali i stvaralački poduhvat na kome je decenijama radio, rekao je Ognjanović.

Ističe da je ovo jedan od najznačajnijih koraka u afirmaciji Drainčeve poezije, jer će zahvaljujući ovoj knjizi ona biti dostupna za čitanje bar polovini sveta.

"Očekujemo da u narednom periodu predstavimo knjigu najpre u Prokuplju, a zatim će se promocija održati i u svim većim gradovima Srbije. Nastojaćemo da ova knjiga bude dostupna i u slavističkim centrima u svetu, ali i u našim univerzitetskim i fakultetskim bibliotekama. Uslediće svakako i njena promcija na sajmovima knjiga, u američkim, kanadskim i britanskim centrima u Srbiji, a nadamo se da ćemo uspeti i da je promovišemo u Americi, Britaniji i Kanadi, a tu očekujemo pomoć Ministarstva kulture", dodaje Ognjanović.

Podseća da je ove godine obeleženo i 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige u Prokuplju proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, a povodom toga prokupačka Biblioteka je uradila reprint izdanja njegove zbirke Afroditin vrt. Ova knjiga važi za prvo književno-umetničko delo štampano u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo tri primerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: