Danas je taj dan - novi album grupe ABBA; povratak isplaniran do najsitnijih detalja

Posle skoro 40 godina ABBA se vratila na muzičku scenu. Nakon što su u septembru i oktobru predstavljene tri nove pesme, danas stiže i ceo novi album – "Voyage".

Izvor: DW

Petak, 05.11.2021.

11:34

Danas je taj dan - novi album grupe ABBA; povratak isplaniran do najsitnijih detalja
Foto: Profimedia

Slavljena i obožavana ABBA nije zaboravljena ni nakon 40 godina, od kada su se članovi grupe 1982. razišli. Naprotiv, Kvir-zajednica (Queer) je od četvoro Šveđana napravila ikone, u klubovima širom sveta se organizuju ABBA-žurke, a učvrstila se i njihova reputacija kao "perfekcionisti pop-muzike".

Nagrada za vernost stiže danas, 5. novembra 2021, u vidu novog albuma – "Voyage" (Putovanje).

Hoće li to četvoro Šveđanki i Šveđana uspeti da ispune očekivanja? Bilo kako bilo, već sada se njihov povratak na scenu slavi kao najspektakularniji povratak decenije, ako ne i u istoriji pop-muzike.

Marketinška mašinerija

Ono što se već sada može reći jeste da je ovo povratak koji je isplaniran do najsitnijih detalja. I savršeno insceniran. "Putovanje samo što nije počelo. ABBA. ‘Voyage" – najavljuje se još od avgusta na zvaničnoj stranici tog švedskog benda, kada su i odalslali virtuelnu pozivnicu za događaj uživo 2. septembra.

Marketinška mašinerija radila je punom parom, da bi onda 2. septembra uveče počelo virtuelno putovanje: obožavaoci sa svih kontinenata pričali su šta im znači ABBA, pevali njihove pesme, pred kamerama držali panoe sa porukama bendu.

Sidnejski lučki most bio je osvetljen njima u čast, a i Kajli Minog poslala je pozdrav. Radio BBC je čak pomerio svoje vesti u 18:00 časova, kako bi predstavio dve od deset pesama s novog albuma.

Nove pesme

Prvi singl, "I still have faith in you", oda je prijateljstvu – uprkos muzičkim i ličnim razlikama. To je melodična, sanjalačka numera, otpevana još uvek zvonkim i kristalno jasnim glasovima Agnete Faltskog i Ani-Frid Lingstad. Privlačan pop, prava ABBA-pesma.

I drugi singl, "Don‘t shut me down", koji je takođe predstavljen u septembru, isto tako je upečatljiv, i muzički i tekstualno. Beni Anderson i Bjorn Ulveus se drže oprobanog recepta s kojim su stekli svetsku slavu.

Treća pesma, "Just a notion", objavljena je krajem oktobra. Početni taktovi koji teraju na đuskanje pomalo podsećaju na "Waterloo", hit s kojim je bend pobedio na Evroviziji 1974. i započeo svetsku karijeru bez presedana.

Beni Anderson se tokom šou-programa 2. septembra prisetio da su mnogi tada mislili kako će to biti još jedan "one-hit-wonder" (čudo jednog hita) i da će evrovizijska slava potrajati kratko.

Koncert holograma

Ali, desilo se mnogo duže čudo: nakon 400 miliona prodatih albuma, 17 hitova na prvom mestu top-listi, jednog mjuzikla koji se uspešno izvodi već 20 godina i dva igrana filma, ABBA sada objavljuje još jedan album. U Londonu je čak napravljena specijalna dvorana za koncerte "Voyage" u kojoj će, pred oko 5.000 gledalaca, u narednih godinu dana dva puta dnevno "nastupati" futuristički retro "ABBAtar".

Da bi se koncipirali ti hologrami, Ulveus, Anderson, Faltskog i Lingstad su prošle godine pet nedjelja, po 11 časova dnevno, bili na bini povezani kablovima. Iz te "digitalne stvari", kako ju je nazvao Beni Anderson, nastali su njihovi digitalni dubleri iz 1970-ih. "Forever young" – barem za ovaj šou.

Da li one još uvek znaju da pevaju?

Nijedna pevačica, međutim, nije otputovala u London na konferenciju na kojoj su predstavljeni koncerti i album. Ani-Frid je dugo bila bolesna, a Agneta ima strah od letenja. Ali to ne znači da damama ponovno ujedinjenje benda manje važno nego muškarcima.

"Trebalo bi da su ovde, ali one ne uživaju toliko (u popularnosti) kao Beni", u šali je rekao Bjorn.

Pijanista je takođe priznao da je bio prilično nervozan pred prvo snimanje. "Pet minuta pre nego što su (Agneta i Ani-Frid) ušle u studio, pomislio sam: 'Trebalo je da pitam da li još uvek mogu da pjevaju'. Ali mogle su. One to mogu i to će se čuti kad budete čuli album".

Stari i novi obožavaoci

ABBA je želela da se svojim novim albumom nadoveže na početke. "Nikad nismo gledali na to kako danas izgledaju top-liste", potvrdio je Bjorn na jednoj konferenciji za štampu. "Od početka smo odlučili da pišemo pesme najbolje što možemo".

Četvoro Šveđana, svi u međuvremenu s više od sedamdeset godina, i dalje su u skladu s vremenom i koriste društvene mreže kako bi promovisali svoj povratak na scenu. A što se tiče toga kako su ih prihvatili – pa recimo singl "Just a notion" je u roku od nedelju dana imao 1,8 miliona klikova. Uspelo im je dakle da balansiraju između starog i novog. I ne samo da su reaktivirali stare obožavaoce, oni stiču i nove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: