Stounsi više neće svirati svoj legendarni hit – otkrili su i razlog

Rok grupa Roling stouns neće izvoditi pesmu Brown Sugar (Smeđi šećer) na američkoj turneji, jedan od najvećih hitova tog benda, piše BBC.

Izvor: index.hr

Sreda, 13.10.2021.

20:26

Stounsi više neće svirati svoj legendarni hit – otkrili su i razlog
Foto: Profimedia

Pesmu koja je 1971. bila broj jedan u Sjedinjenim Državama izbacuju zbog prikaza crnkinja i referenci na ropstvo.

Gitarista Kit Ričards potvrdio je odluku za El-Ej tajms (LA Times), ali je dodao da su ga zbunili ljudi koji su hteli da "zakopaju" pesmu.

"Nisu li razumeli da je ovo pesma o užasima ropstva?" rekao je.

Pevač Mik Džeger u međuvremenu je za strane medije rekao da je razlog što se ta pesma neće izvoditi to što je bilo "teško" sastaviti set listu za stadione.

"Svirali smo Brown Sugar svako veče od 1970, pa ponekad pomislite: mogli bismo je izbaciti i videti kako će ići. Možda je vratimo", rekao je.

Brown Sugar je njihova druga najizvođenija pesma nakon hita Jumpin' Jack Flash, prema portalu Setlist.fm. Pamtljiv uvodni rif i melodija osigurali su pesmi ogroman uspeh i često su zasenili problematične reference na ropstvo, seks, sadomazohizam i heroin.

Govoreći u intervjuu za časopis Roling stoun 1995, Džeger je rekao: "Danas ne bih napisao tu pesmu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: