Svetska operska diva Elina Garanča prvi put u Beogradu

Mecosopranistkinja Elina Garanča nastupiće 4. jula na stadionu Tašmajdan uz našu mladu opersku zvezdu sopranistkinju Mariju Jelić u ulozi Mikaele. Dirigent je Karel Mark Čišon, a nastupaju i tenor Džonatan Tetelman, kao i bas Kostas Smoriginas, uz orkestar Srpskog narodnog pozorišta.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

14:16

Svetska operska diva Elina Garanča prvi put u Beogradu
Foto: Holger Hage

"Velika mi je čast i zadovoljstvo što ću sa ulogom Mikaele nastupiti pored Eline Garanče u Beogradu, a dva dana ranije na Ljubljanskom festivalu." rekla je Marija Jelić, i dodala: "Za mene je ovaj nastup pravo zadovoljstvo ali i velika odgovornost. Srećna sam što će beogradska publika imati priliku da čuje najvećeg mecosoprana današnjice uz izvanredne soliste, dirigenta i orkestar Srpskog narodnog pozorišta. Beograd zaista postaje centar svetske operske umetnosti."

Elina Garanča smatra se najboljom Karmen poslednje tri decenije, a tu titulu letonska operska zvezda stekla je nakon velikih uspeha sa ovom ulogom u Kraljevskoj operi Kovent garden u Londonu i Metropoliten operi u Njujorku.

Odlikuje je svetli i živopisno čist glas, besprekorna elegancija i perfekcionistički pristup, a nastupa sa najvećim solističkim i dirigentskim imenima današnjice, uz najbolje svetske orkestre. Elina Garanča je ekskluzivac čuvene diskografske kuće "Dojče gramofon" od 2005. godine, i dobitnica je nagrada poput: Musical America's 'Vocalist of the Year' 2010, MIDEM's 'Singer of the Year' 2007 i ECHO Klassik award for 'Female Singer of the Year'2007. Odlikovana je titulom "Kammersängerin" (kamerni pevač – najviše pevačko priznanje) od Bečke opere (Wiener Staatsoper). Ona je ujedno i najmlađa dobitnica ove prestižne nagrade, sa otpevanih više od 140 predstava u 18 različitih uloga od trenutka kada je debitovala 2003. godine.
Foto: nebojsa_babic_photo
Elina Garanča živi na relaciji Španija - Letonija. Potiče iz muzičke porodice. Iako je 15 godina svirala klavir, violinu i studirala dirigovanje, Garanča se opredelila za pevačku karijeru. Solo pevanje je studirala u Letoniji, Beču i Americi, profesionalnu karijeru je započela u Majningenu, a potom u Frankfurtskoj operi.

Uprkos impresivnoj biografiji, Elina Garanča ne voli da je nazivaju zvezdom. "To se može u tenisu, ali ne i u umetnosti" kaže Garanča.

Koncertna verzija opere Karmen Žorža Bizea, sa najlepšim arijama, kao i nastup naše mlade operske zvezde sa velikom svetskom divom, biće svojevrsni spektakl za publiku na Tašmajdanu, najavljuju organizatori Belef i Skymusic.

Ograničeni broj ulaznica, samo za najbrže, biće dostupan po ceni već od 990 din. od srede, 16. juna, na prodajnim mestima Belefa (Trg Republike 5 i Blagajna Ateljea 212) i putem mobilne aplikacije eFinity. Više informacija na https://www.facebook.com/events/148674893991438/

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: