Kapa dole i alal vera: Kasno je počeo i rano umro, a ulogama je ostavio neizbrisiv trag

To je to filmsko lice koje svi znamo, ono koje kaže glavnom junaku, izraženom individualcu: "Čekaj malo, prijatelju, mora se znati neki zakon i red", ili je to ono lice koje se debelo uglavilo u beneficije tog zakona, pa će i vanzakonski pripretiti ne bi li ostalo dobro uglavljeno. Ali bio je i više od tih lica u kalupima.

Izvor: B92

Subota, 05.06.2021.

15:23

Kapa dole i alal vera: Kasno je počeo i rano umro, a ulogama je ostavio neizbrisiv trag
Foto: Profimedia/Landmark Media

Džej Ti Volš je debitovao na filmu u 41. godini, preminuo od srčanog udara s 54, međutim vreme između je iskoristio bolje nego možda bilo koji epizodista u to vreme. Da nije bilo Memetove predstave Glengeri Glen Ros, ne bi bilo ni filmova za njega. Tu je glumio gnjidu Vilijamsona (u filmu ga je tumačio Kevin Spejsi) i Vilijamson ga je preporučio za veliko platno. Na platnu je za manje od 15 godina imao oko 50 naslova, uglavnom odličnih, a poslednja mesna uloga mu je beskrupulozni kamiondžija prepunog zamrzivača u trileru "Slom" s Kurtom Raselom.

Nakon "Sloma" je imao još neke uloge u "Plezentvilu", Pregovaraču i manje poznatom filmu "Skrivena agenda", a pre toga...

Gde početi?


Hajdemo nekih 15-20 filmova koji su, onako, najistaknutiji: "Sečivo", "Dobro jutro, Vijetname", "Nekoliko dobrih ljudi", "Zora očajnika", "Džimi Hofa", "Nikson", "Snajper", "Poslednje zavođenje", "Hana i njene sestre", "Konačna odluka", "Povratni udar", "Ruska kuća, "Uski prolaz", "Varalice", "Smrtonosni virus", "Kuća igara", "Limeni ljudi", a tu je i posebno dostignuće u filmu "Red Rock Vest" gde je uspeo da bude luđi negativac od Denisa Hopera. Na sve treba dodati i odličnu epizodu Dosijea X kada se osuđenik na smrt reinkarniše u cilju osvete, dok je on upravnik zatvora.

Samo ovaj skraćeni spisak je dovoljan za kapu dole i za alal vera.

Džest Dži Volš većinom igrao striktno ozbiljne glave, često nečasnih namera, ali mogao je biti i topao, familijaran, kakav god i sigurno bi tek dobijao raznolikije šanse da je malo duže poživeo. Po uzoru na Džina Hekmena je i sam imao nameru da se okrene komplikovanijim i kompleksnijim likovima, ali ne nužno u glavnim ulogama, ali plan mu je ostao nedorečen zbog te rane smrti u februaru 1998. godine. Tada je i Džek Nikolson osvojenog Oskara za As Good As It Gets posvetio njemu.

Vredi jednom i napisati mu puno ime iako ga nikad nije koristio - Džejms Tomas Patrik Volš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: