Preminuo Zvonimir Santrač

Akademski slikar Zvonimir Santrač, umetnik koji je svojim delima i angažovanjem u oblasti kulture zadužio svoj Vršac i Srbiju, preminuo je danas u 69. godini, posle teške bolesti.

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2021.

15:02

Preminuo Zvonimir Santrač
Foto: Marian Weyo/Shutterstock

Njegov poseban umetnički izraz, koji je uvek pomerao granice, najviše će ostati upamćen po instalaciji "Balkanski voz sudbine", koju je 1996. prikazao na Železničkoj stanici u Vršcu, a potom i u Novom Sadu i Beogradu.

Santrač je dobitnik brojnih umetničkih nagrada širom bivše Jugoslavije, gde je izlagao i samostalno i grupno. Amerikanci su ga čak svrstali u najznačajnije umetnike sa našeg prostora 20. veka. Autor je i dva značajna vršačka spomenika, posvećena Bori Kostiću i ruskom generalu vršačkog porekla Đorđu Emanuelu Arsenijeviću, koji se nalaze u Ruskom parku u tom gradu.

Komemoracija u čast ovog znamenitog Vrščanina biće priređena u petak, 14. maja, u kongresnoj dvorani Centra "Milenijum", dok će se sahrana obaviti sutradan na Gradskom groblju u Vršcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: