Slobodna zona poziva srednjoškolce iz Srbije za učešće u multimedijalnom projektu Svetlost svitaca

Filmski festival Slobodna zona poziva srednjoškolce iz Srbije da budu deo projekta Svetlost svitaca. Projekat Svetlost svitaca ima za cilj da mladima ukaže na jednu od lokacija Holokausta u Evropi – Staro sajmište (Beograd) i upozna ih sa istorijskim dešavanjima na ovom lokalitetu i istakne značaj i neophodnost kulture sećanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2021.

12:09

Slobodna zona poziva srednjoškolce iz Srbije za učešće u multimedijalnom projektu Svetlost svitaca
Foto: Promo

Na osamdesetu godišnjicu od osnivanja logora Staro sajmište, šesnaest srednjoškolaca će, od kraja jula do početka avgusta, zajedno sa istoričarima i umetnicama iz Srbije i Nemačke, kroz radionice osmisliti i kreirati nov multimedijalni sadržaj koji će biti integrisan u mobilnu aplikaciju i virtuelnu turu kroz Staro sajmište.

U okviru pet radionica (edukativne/istorijske, pozorišne/dramske, video-radionice, radionice performansa i radionice svetlosnih instalacija) polaznici i polaznice će zajedno sa istoričarima i četiri umetnice iz Nemačke i Srbije (Susanne Chrudina, Branka Pavlović, Elana Katz, Milica Komlenić - Vukić) u malim grupama osmišljavati, snimati i montirati audio-vizuelne kolaže, pisati tekstove, igrati dramske scene, izvoditi performanse i projektovati svetlosne instalacije i intervencije u prostoru i kroz njih rekonstruisati istoriju Starog sajmišta kao mesta stradanja ali i mesta sećanja i nade za budućnost.

Radovi polaznika će u formi multimedijalne šetnje biti dostupni učenicima širom Srbije i njihovim nastavnicima i profesorima a budući posetioci će putem aplikacije moći da vide, upoznaju i dožive tragičnu prošlost Starog sajmišta iz perspektive današnjih mladih ljudi.

Preduslovi za učešće u programu su odgovarajući uzrast (srednjoškolci), motivisanost za kreativnu razmenu i umrežavanje, želja za upoznavanjem vršnjaka sličnih interesovanja iz Srbije, dobro poznavanje engleskog jezika, potpisana saglasnost roditelja za učešće u projektu (za maloletna lica).

Prijave su otvorene do 21. maja u 18 časova na sajtu Slobone zone. Za sve dodatne informacije obratite nam se na coordinator@freezonebelgrade.com ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Projekat Svetlost svitaca realizuje Filmski festival Slobodna zona uz podršku Fondacije Sećanje, odgovornost, budućnost (EVZ) i saradnju Fondacije Fond B92 (program Slobodna zona junior), Centra za primenjenu istoriju, Udruženja za društvenu istoriju - Euroclio, nezavisne pozorišne trupe Spreeagenten iz Berlina i Centre für Digitale Systeme sa Freie Universität Berlin u periodu od 01.04.2021. do 01.01.2022. Kompletan poziv za prijavu koji uključuje detalje o programu i načinu prijave dostupan je ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: