Iznenada preminuo poznati hrvatski glumac i reditelj Saša Anočić

Poznati hrvatski glumac i reditelj Saša Anočić preminuo je noćas u 52. godini života.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2021.

11:36

Iznenada preminuo poznati hrvatski glumac i reditelj Saša Anočić
Foto: hafizi/Shutterstock

Saša Anočić rođen je 1968. u Osijeku. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu 1998.

Prvo je bio zaposlen kao glumac u "Hrvatskom narodnom pozorištu" u Osijeku, odakle prelazi u "Zagrebačko pozorište mladih", a zatim u glumački ansambl zagrebačkog Gradskog pozorišta "Trešnje".

Tamo je ostvario brojne zapažene uloge: bio je Strašilo u "Čarobnjaku iz Oza", Otac u "Mami kao priči", Lumiere u "Lepotici i Zveri", Fagin u "Oliveru Tvistu", igrao je u predstavi "Ne, prijatelj!". Na pozornici "Trešnje" režirao je predstave "Alisa", "Pinokio" i "Frankenštajn", koje je režirao i dramatizovao, a bio je i direktor tog dečjeg teatra.

U ostalim pozorištima kao reditelj postavio je na scenu brojne naslove, neretko autorske projekte u kojima je i potpisnik teksta.

Svojom predstavom "Kauboji", postavljenom 2008. godine u "Teatru Exit" i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u pozorištu. Karte su se rasprodavale u rekordnom broju, a već 2014. godine predstava je imala 400. izvođenje u "Teatru Exit".

Za režiju predstave nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta, "Plaketom Grada Zagreba", Vesnikovom nagradom "Dubravko Dujšin", Marulom za najbolje rediteljsko ostvarenje, a predstava je osvojila mnogobrojne nagrade.

U "Egzitu" je još postavio predstave "Noževi u kokošima", "To samo Bog zna", "Nemirne noge", "Nas dva i ja" i "GospOUdinNOUbadi"; u rečniku HNK Ivan pl. Zajca predstavu "Komšiluk naglavačke"; u zagrebačkom Satiričkom pozorištu "Kerempuh" predstave "Kad se mi mrtvi pokoljemo" , "O medvedima i ljudima".

"Smisao života gospodina Lojtrice" i "Niko i ništ" postavio je u KNAP-u.

U GDK Gavelli postavio je predstave "Osmi poverenik" i "Kiklop", koja je 2019. godine osvojila nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u celini, za najbolje rediteljsko ostvarenje , kao i za najbolju sporednu ulogu Živku Anočiću; grand pri za najbolju predstavu u celini 36. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine 2019.,i na 30. Marulićevim danima 2020. nagrade za predstavu u celini, za najbolju režiju, za najbolju adaptaciju teksta (Saša Anočić), za glumačko ostvarenje (Franjo Dijak) i za dizajn svetla (Zdravko Stolnik).

Igrao je u filmovima "Kauboji", "Koko i duhovi", "Libertango", "Crnci", "Zapamtite Vukovar", "Gospođa za pre", "Armin", "Mrtvi kutovi", "Leti, leti", "Prezimiti u Riju", "Chico", "Anđele moj dragi"...

Saša Anočić je iza sebe ostavio ćerku Miu Anočić Valentić, koju ima iz prvog braka i koja je takođe profesionalna glumica, i troje dece koje ima iz drugog braka, Izabelu, Rafaela i Angelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: