Nakon Desanke Maksimović, novi problemi: Gde je Sveti Sava? VIDEO

Reformom obrazovnog sistema sadržaji u nekim predmetima su skraćeni, jer se došlo do zaključka da su pretrpani nastavnim jedinicama, a prethodnih dana priča se da je Sveti Sava izbačen iz nastavnog programa za srednje i osnovne škole.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2021.

11:02

Nakon Desanke Maksimović, novi problemi: Gde je Sveti Sava? VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Pretpostavka da se gradivo o Svetom Savi u šestom razredu uči izborno, a da ga u osmom nema - uopšte nije tačna, potvrdila je za "Jutro na Prvoj" Nataša Anđelković iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

"Komisije koje rade te predloge programa imaju pred sobom strategije i standarde, nije tačno da je Sveti Sava izbačen, informacija je potpuno netačna", izjavila je Nataša Anđelković.

Velika srpska pesnikinja više se ne nalazi u programu za srednje škole

"Nalazi se u svim razredima, od prvog do osmog, u petom razredu se obrađuju Narodne pesme Sveti Sava, u šestom se obrađuje pesma Vojislava Ilića 'Sveti Sava', u sedmom razredu je veliki deo posvećen Svetom Savi i tu se rade narodna predanja i legende, priče i deo iz žitija i rade se savremeni pesnici o Svetom Savi - Matija Bećković i drugi, u osmom se obrađuje u okviru programa koji se bavi istorijom jezika, pismenosti, u šestom nije izborno, data je pesma "Gračanica" od Desanke Maksimović i 'Sveti Sava' od Vojislava Ilića", navela je Nataša Anđelković, pa dodala:

"Reformom obrazovanja se dogodilo da se određeni sadržaj u nekoj meri skrati, jer su neki programi pretrpani nastavnim jedinicama." "Ishodovni proces obrazovanja, koji naš obrazovni sistem trenutno primenjuje, obuhvata šta na kraju ciklusa učenik treba sve da zna, a profesor treba po tome da se ravna. Ono što je menjano u programima jeste da se daje mnogo veća sloboda nastavnicima u realizovanju nastave", izjavila je Nataša Anđelković i zaključila da je problem u tome što ne postoji Nacionalni kanon.

Slučaj isključenja Desanke Maksimović iz programa: "Ministar je odobrio tu odluku" VIDEO

Književnik i profesor Slobodan Vladušić je izjavio da je vrlo iznenađen rečenicom da ne postoji kanon nacionalne književnosti. Njegove tvrdnje su suprotne i to objašnjava time da se u osnovnim i srednjim školama taj kanon na neki način menja i ne prati ono što se radi na fakultetima.

"Srpska književnost se na fakultetima posmatra u kontekstu evropske književnosti, a problem je što se u planu i programu za osnovne i srednje škole daje prednost evropskoj književnosti i kada tako postavite stvari, dolazite do toga da birate između sadržaja koji imaju nacionalnu tematiku i sadržaja koji imaju evropsku tematiku", izjavio je Vladušić.

Ishod predmeta srpski jezik i ono što ima za cilj dalje je komentarisao književnik Slobodan Vladušić, zajedno sa Natašom Anđelković, što možete pogledati u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: