Neobična izložba radio i TV prijemnika: Među njima i eksponat francuske novinske agencije FOTO

U doba modernih tehnologija radio-prijemnici postali su pravi raritet u srpskim domovima, a nekada su upravo oni bili jedina veza sa svetom, jer su preko njih stizale prve informacije.

Izvor: RINA

Sreda, 07.04.2021.

17:12

Neobična izložba radio i TV prijemnika: Među njima i eksponat francuske novinske agencije FOTO
Foto: Rina

Kako bi sećanje na neka, ne tako davna vremena i dalje živelo, u Galeriji Doma kulture "Vojislav Ilić" na Rudniku predstavljena je izložba starih radio i telvizijskih aparata koji su nekada krasili domove rudničko-takovskog kraja. Reč je o kolekciji Momčila Paunovića koju čine aparati stari između 80 i 50 godina.

"Izložba takozvanih 'lampaša' vraća nas u vreme kada je tehnika tek stigla u naše domove. porodice su se okupljale oko njih da čuju najnovije vesti ili novine iz sveta muzike, a program je bio i razlog mnogih komšijskih druženja. Kada su se pojavili, radio-aparati su imali dozu mističnosti, dok nas danas nostalgično vraćaju u prošla vremena, i bude sećanja, najčešće na detinjstvo", kaže Momčilo Paunović, autor postavke.

Na izložbi su predstavljeni radio i TV uređaji iz perioda sredine 20. veka, ali i par tranzistora i jedan vokmen. Među izloženim eksponatima je i prvi televizor koji se pojavio u čačanskom okrugu marke "Filips" koji je bio u vlasništvu kompanije "Rudnik olova i cinka - Rudnik".

"Svakako najvredniji eksponati su radio-uređaj iz 1947. godine koji je bio u vlasništvu francuske novinske agencije 'Frans-pres' i koji je punih 35 godina radio bez prestanka. Tu je i prvi srpski radio-uređaj uređaj marke 'Kosmaj', engleski 'Ferguson' i nemački 'Grunding'", rekao je Momčilo.

Izložba u Galeriji Doma kulture "Vojislav Ilić" na Rudniku trajaće do prvog juna ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: