"Quo vadis, Aida" možda osvoji Oskara: "Nije važno gde živiš, već kakav odnos imaš prema profesiji"

Film rediteljke Jasmile Žbanić "Quo vadis Aida?" nominovan je za Oskara u kategoriji za najbolji strani film, a srpska glumica Jasna Ðuričić, koja tumači naslovnu ulogu u tom ostvarenju, za Tanjug kaže da je nominacija prilika da veliki svet vidi izuzetne umetnike iz regiona.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.03.2021.

15:19

Foto: BFA / Indie Sales

Jasna Ðuričić je kazala da je presrećna zato što se predstavnik Bosne i Hercegovine našao među pet ostvarenja u kategoriji najbolji strani film.

"Potvrdila se ona izreka da nije važno gde živiš, već kakav odnos imaš prema svojoj profesiji. Uvek sam pripremala uloge najbolje što umem i na snimanjima ili u pozorištu, nudila sve od sebe. Eto, sada se isplatilo i srećna sam zbog toga", kazala je Jasna Ðuričić.

Pored filma "Quo vadis, Aida?", u trci za najbolji strani film su i "Another Round", "Better Days", "Collective" i "The Man Who Sold His Skins", saopštila je Američka akademija za filmsku umetnost.

"Quo vadis, Aida" je nominovan i za dve nagrade BAFTA - Britanske akademija filmske i televizijske umetnosti, za najbolji strani film i najbolju režiju.

Rediteljka filma Jasmila Žbanić je više puta kazala kako je film baziran na činjenicama do kojih je došla čitajući svedočenja i knjige, gledajući video-materijale, razgovarajući sa ekspertima i svedocima.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su, pored Jasne Ðuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

183 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: