Ciklus "Koncerti u Galeriji" tokom marta u KCB

Muzički ciklus "Koncerti u Galeriji" tokom marta će predstaviti publici četiri nova koncerta, od kojih je prvi u ponedeljak u Artget galeriji Kulturnog centra Beograda (KCB), kada će nastupiti studenti osnovnih akademskih studija Fakulteta muzičke umetnosti.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.02.2021.

15:20

Ciklus
Foto: Depositphotos/belchonock

Koncerte klavirske muzike izvešće pijanisti iz Beograda, Kragujevca i Italije, a na prvom nastupu na repertoaru su dela francuskih kompozitora Ramoa, Kuprena, Debisija i Mesijana, kao i Baha i Šopena, čijim poznatim kompozicijama će biti otvoren i zatvoren koncert.

Tada će zasvirati budući uspešni pijanisti: Mihailo Stojčić, Ognjen Milosavljević, Davud Vesnić, Nikola Todorović i Dunja Beraković.

Sledeći koncert zakazan je za 15. mart - klavirski duo VD koje čine pijanistkinje Violeta Šarenac i Dragana Dimić, a gost koncerta biće kontratenor Bojan Bulatović.

VD duo je osnovan 2013. godine, a posebno mesto na svom repertoaru ostavljaju za domaće stvaralaštvo.

Čuveni kompozitor Zoran Hristić posvetio je članicama dua tri dela za klavir ("Adađo", "Oj, Moravo" i "Rufurija").

U ponedeljak 22. marta na sceni će se pojaviti Ljiljana Vukelja, vanredna profesorka klavira na FMU u Beogradu, koja će ovom prilikom izvesti poslednje dve klavirske sonate Ludviga van Betovena (čiji jubilej 250 godina od rođenja je obeležen 2020.), kao i „Retide" Vladimira Tošića, koje je Vukelja snimila za CD istog naziva u martu 2020.

Martovski program se završava 29. marta nastupom Ide Peličioli, mlade italijanske pijanistkinje koja trenutno živi u Parizu, gde je i završila studije klavira. Ona je nastupala širom Evrope i u Kanadi, a tokom ove 2021. godine prvi put će nastupiti u Srbiji, Estoniji, Litvaniji, Slovačkoj, Islandu i Australiji.

Tokom boravka u Srbiji, osim u Beogradu, umetnica će nastupiti i u Novom Sadu, sa programom posvećenom Klodu Debisiju. Gostovanje Peličiolijeve u Srbiji podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Kulturni događaji se u ovom prostoru održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa kovid 19, a broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen na 20. Svi koncerti se nakon uživo izvođenja mogu pogledati i kao snimak na YouTube kanalu KCB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: