"Mi smo zemlja žrtava, ne zločinaca"

Srbija će nastaviti da podržava projekte poput filma "Dara iz Jasenovca" kako bi se setili svih naših žrtava, ali i pokazali svetu da mi nismo narod zločinaca, kakvim nas oni predstavljaju, već narod žrtava, izjavila je juče ministarka kulture Maja Gojković.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.02.2021.

09:15

Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection

Ona je tako odgovorila na pitanje narodne poslanice SNS Nevene Đurić da li će država nastaviti da podržava filmove u kojima se govori o srpskim žrtvama.
Gojković je zahvalila režiseru filma "Dara iz Jasenovca" Predragu Gagi Antonijeviću što je posetio Narodnu skupštinu, ali i ukazala na veliku važnost scenaristkinje Nataše Drakulić za taj film. Ministarka je istakla da je ona meta napada i dodala da nije zaslužila da bude napadana pitanjima kada je napisala scenario.

"Oni koji su nju juče napadali pokazali su neznanje, jer su navodili rečenice koje su opšte poznate, a jedna od njih je: 'Samo ti, sinko, radi svoj posao'. To nije napisao Lordan Zafranović, ni Nataša Drakulić, to je nešto što znamo svi", rekla je Gojkovićeva.
Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection
Dodaje da oni koji napadaju režisera, scenaristu i glumce zapravo napadaju žrtve Jasenovca.

"Žao mi je kroz šta je prolazila čitava ekipa filma i što su bili žrtve jedne političke kampanje protiv filma koji samo govori o istini i golgoti kroz koju je srpski narod prošao", rekla je Gojković.

Istakla je da je film "Dara iz Jasenovca" značajan jer govori o onome o čemu su, dodaje, Srbi kao nacija ćutali decenijama i bili prinuđeni da "od sebe skrivaju istinu".

Gojković podseća da se o događajima u Jasenovcu nikada nije učilo u školama i najavila sporazum sa Ministarstvom obrazovanja o pisanju udžbenika u kojima, kako kaže, ništa neće biti skriveno.

"Narod koji se trudi da zaboravi ono što mu se dešavalo u prošlosti, neće imati budućnost. Zato moramo da učinimo da budemo ponosni kao narod i da slika o nama ne bude lažna koju su pokušavali godinama da poture po svetu, a to je da smo mi narod zločinaca, ne, mi smo narod žrtava", proučila je Gojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: