"Dara iz Jasenovca je politička žrtva"

Taj film je politička žrtva i on nije dobio nijednu negativnu kritiku, poručila je za B92.net Jelena Trivan, predsednica Filmskog centra Srbije, koja je navela da su izgleda, nažalost prevladali stereotipi koji u Americi vladaju o Srbiji.

Izvor: B. Gigoviæ Grubiæ

Sreda, 10.02.2021.

13:35

Foto: Printscreen TV Prva

Naime, Američka akademija filmskih umetnosti i nauka napravila je uži izbor kandidata za Oskara u devet kategorija, a srpski kandidat "Dara iz Jasenovca" ispao je iz trke za najbolji film na stranom jeziku.

Na pitanje da li su ovome doprinele i negativne kritike koje su se danima mogle čuti kako u regionu, tako i u SAD, pogotovo nakon dve koje su objavljene u "Varajetiju" i "L.A. tajmsu", ona je rekla da je film "Dara iz Jasenovca" okarakterisan kao politički pamflet "kako bi se obeshrabrili glasači koji donose odluku o kandidataima za Oskara da glasaju".

Ona navodi da se u medijima pisalo da je taj film "srpska propaganda" i da se ni u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje kvalitet filma, niti izbor glumaca...

"Niko nije osporio umetnički kvalitet filma već namere i pravo Srbije da taj film snimi. Mislim da je to pogubno za umetnost", rekla je Jelena Trivan, te dodala da će "istina i pravda o žrtvama iz Jasenovca naći svoj put" do javnosti.
Foto: Profimedia
Ona je ponovila da je film "politički žrtvovan" u međusobnom ratu onih koji u Srbiji podržavaju film zbog toga što je država stala iza njega i onih koji ga ne podržavaju zbog toga, kao i da su u Americi preovladali stereotipi o Srbima.

Podsetimo, od 93 nominovana kandidata za kategoriju najbolji film na stranom jeziku, među kojima je bila istorijska drama o devojčici Dari u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, Akademija filmskih umetnosti i nauka suzila je izbor na 15 ostvarenja.

Srpski kandidat, koji je izazvao brojne polemike, nije se našao u užoj konkurenciji za prestižnu filmsku nagradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: