"Nemam osećaj da mi je Diana Budisavljević samo spasila život"

Austrijska državna televizija ORF emitovala je sinoć, povodom 80. godišnjice nacističkog napada na Jugoslaviju i 130. rođendana Diane Budisavljević, dokumentarni film "Spasilac dece i masovni ubica", autora Zorana Dobrića, o hrvatskom fašizmu, nacističkom zločinu i ovoj hrabroj ženi i njenom podvigu.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2021.

09:55

Foto: Profimedia

Gledaoci u Austriji imali su priliku da čuju o akciji Diane Budisavljević, rođene Obekser, koja je bila jedna od najtežih, i po broju spasenih, i najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom svetskom ratu.

Većina Austrijanaca nije ni svesna da je jedna od njihovih sunarodnica spasla veliki broj srpske dece od sigurne smrti u ustaškim logorima i ovim filmom dobili su priliku da čuju o njenom herojskom činu.

U dokumentarnom filmu govori se o zločinu ustaške NDH, ustaškim koncentracionom logorima u kojima su ubijena i deca.

Tako je logor Jasenovac uz napomenu da su neki tvrdili da je bio radni logor, u filmu jasno okarakterisan kao logor smrti.

Autor filma je snimio izjave više preživelih ustaških zločina, kao što je Bosiljka Lončar, koja je imala 11 godina kada je dospela u logor Stara Gradiška, te i Milan Počuča, kojeg je, takođe, spasla Diana Budisavljević.

"Nemam osećaj da mi je Diana Budisavljević samo spasila život, već je ona za mene moja druga majka", kaže Počuča u dokumentarnom filmu.
Foto: Everett Collection/Shutterstock
I Jelena Radojčić, koju je spasla Diana Budisavljević, ispričala je svoje sećanje na odvajanje od majke.

"Diana je učinila veliki podvig. Šteta što tada nisam imala tu pamet, jer bih u suprotnom odmah pošla kod nje i zahvalila joj se na svemu", rekla je ona.

Film govori o Diani, koja je rođena pre 130 godina u Insbruku, prikazuje njen život i njeno herojstvo.

U filmu se podseća da je ona živela u Zagrebu kada je prvi put čila da u ustaškim logorima umiru deca.

Nakon pregovora sa ustaškim vlastima, ali i pojedinim nemačkim oficirima, ona je dobila mogućnost da izbavi srpsku decu iz logora. Na taj način, navodi se u filmu, ona je spasla najmanje 7.500 srpske dece od sigurne smrti.

"Diana Budisavljević je bila veoma hrabra žena, čija civilna hrabrost može i danas biti uzor", smatra autor filma Dobrić.

U svom filmu on je prikazao i zločine austrijskog generala Vermahta Franca Bemea, koji je upućen u nacistički okupiranu Jugoslaviju, gde je bio odgovoran za masakre nad civilnim stanovništvom.

Preko njega Dobrić je u svom filmu podsetio na brojne masakre civila, kako u Kraljevu, tako i Kragujevcu, koje, kako se naglašava, su izvršili Austrijanci.

Dok je Beme 1947.u jednom od nirnberških procesa bio optužen, i izvršio samoubistvo pre početka suđenja, Diana Budisavljević je nakon Drugog svetskog rata gotovo pala u zaborav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: