Mirjana Karanović: "Volela bih da sve bude kao pre"

Rediteljka filma "Mare" Andrea Štaka i glumica Mirjana Karanović, koja igra u tom ostvarenju, razgovarale su sa novinarima povodom jučerašnje premijere filma u Beogradu u okviru Festivala autorskog filma.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.12.2020.

18:20

Mirjana Karanović:
Foto: Tanjug

Andrea Štaka je švajcarsko-hrvatska rediteljka, scenaristkinja i producentkinja. Film "Mare", njen treći dugometražni igrani film, nalazi se u okviru takmičarskog programa i ove godine se bori za grand pri Festivala autorskog filma i nagradu pod imenom Alesandar Saša Petrović.

Mirjana Karanović igra majku glavne junakinje u filmu "Mare" kazala je da je Andra Štaka autorka kojoj je mesto na Festivalu autorskog filma, jer su njeni filmovi veoma lični.

"Andrea govori o stvarima sa kojima je ona, negde iznutra, duboko povezana." Iako je rođena u Švajcarskoj i tamo živi, svi njeni filmovi su zapravo vezani za Balkan", kazala je Karanovićeva.

Iako Mirjana u ovom filmu igra manju ulogu, rekla je da je pristala da bude u filmu jer sa rediteljkom sarađuje još od njenog prvog filma "Gospođica".

"Od tada smo postale ne samo profesionalne saradnice, već i prijateljice" kazala je Karanovićeva

Upitana kakav svet vidi nakon pandemije virusa kovid 19, Karanovićeva je naglasila da je veoma teško pretpostaviti šta će se događati nakon velikog medicinskog i sociološkog izazova.
Foto: Tanjug
"Iskreno, volela bih da sve bude kao pre pandemije. Moja želja je snimanje filmova i pozorišna produkcija funkcionišu isto, ali svesna sam će se to teško dogoditi. Nikada svet nije isti nakon ovakvih globalnih izazova. Biće nešto nova , ali mi još uvek nemamo pojma šta je to", kazala je Karanovićeva.

Na konferenciji za medije, Andrea se obratila preko video poziva i zahvalila se Festivalu na prilici da se film "Mare" nađe u takmičarskom programu.

"Ono što me najviše izaziva jeste da u filmu transportiram osećaj u slike. Film govori o svakodnevnim stvarima o kojima pričamo i bavi se pitanjem slobode unutar naših života, kao i lepim korzetima unutar familije. Familija je jedna jako lepa i jako kompleksna stvar, u kojoj nam je nekada lepo, a nekada želimo da pobegnemo iz nje. Bilo mi je bitno da film ne daje samo rešenje, već i da postavlja pitanja", objasnila je Andrea.

Film "Mare" prikazan je juče 30. novembra, u Kombank dvorani, a publika će imati priliku da ga pogleda i u sredu, 2. novembra, u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj.

Festival se ove godine održava, umesto tradicionalnih nedelju dana čak tri nedelje, od 27. novembra do 16. decembra. Program Festivala za prvu nedelju nalazi se na zvaničnom sajtu faf.rs. Kapaciteti bioskopskih sala smanjeni su na 1/3, i broj karata je ograničen.

Karte su u prodaji i mogu se kupiti na blagajnama bioskopskih dvorana. A zbog epidemiološke situacije, neki od naslova nalaze se i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: