"Dara iz Jasenovca" u trci i za Zlatni globus

Film "Dara iz Jasenovca" u režiji Predraga Gage Antonijevića po scenariju Nataše Drakulić, srpski kandidat za Oskara, američki distributeri kandidovali su i za nagradu Zlatni globus, saopštili su producenti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.12.2020.

16:53

Foto: Getty Images, Frazer Harrison / Staff

Selekciona komisija Zlatnog globusa prihvatila je kandidaturu ovog filma za sve kategorije, a ne samo za najbolji strani film, a mala glumica Biljana Čekić kandidovana je za najbolju žensku ulogu, rame uz rame sa najvećim holivudskim imenima.

"Ovo je veliko priznanje za film ''Dara iz Jasenovca'', kao i za srpsku kinematografiju koja doživljava svoj povratak na svetsku pozornicu'', saopštio je producent filma Maksa Ćatović.

Snimana na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, "Dara iz Jasenovca", drama i prvi igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu, osvrće se na period 1942. godine kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, u Bosni i Hercegovini, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

U glavnoj ulozi devojčice Dare našla se Biljana Čekić, a ostale uloge najmlađih zarobljenika poverene su Marku Pipiću, Nikoli Radulju, Rajku Lukaču, Anđeli Janjić, Angelini Docić, Luki, Jakovu i Simonu Šaranoviću.

Prvi deo filma sniman je na lokaciji sela Kolut, u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi deo na lokalitetima Bele Crkve.

Scenograf je Goran Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: