Za ulogu u hit-seriji učila šah sa Kasparovom: "Znala sam da mi neće dopustiti da zabrljam"

U moru novih projekata i novih sezona, TV serija o devojci koja igra šah na prvu se ne čini kao siguran dobitnik. No, Netfliksov "Queen’s Gambit" jedno je od najvećih jesenjih televizijskih iznenađenja. Na "Rotten Tomatoes" dobila najviše moguće ocene, a na IMDB-u takođe ima visoku ocenu, 8,9 od 10.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2020.

10:37

Za ulogu u hit-seriji učila šah sa Kasparovom:
Foto: Getty/Rich Polk / Stringer

"Queen's Gambit" svi hvale, a u središtu serije koju je napisao i režirao Skot Frenk ("Godless", "Šetnja među grobovima", "Wolverine", "Marli i ja") je Anja Tejlor Džoj.

"Ona ima redak magnetizam, onu vrstu privlačnosti koja može prodati čak i najezoteričnije teme", napisao je jedan kritičar u pohvali glavnoj glumici i seriji.

A "Queen's Gambit", zasnovan na romanu Voltera Tevisa iz 1983. godine, najnovija je u nizu priča sa glavnom junakinjom koja ulazi u tradicionalno muško područje. Anja Tejlor Džoj igra Bet Harmon, devojčicu iz Kentakija koja ostaje siroče nakon smrti majke, genijalne matematičarke, i završi u ustanovi na državnoj pomoći.

Tu se otkriva njen šahovski talenat i Bet tokom godina, a radi se o pedesetim i šezdesetim godinama 20. veka, ulazi u svet te igre penjući se prema vrhu na međunarodnoj pozornici.
Foto: Getty Images, Matt Winkelmeyer / Staff
Sa mladom genijalkom u taj svet s njom ulaze i njeni demoni. S jedne strane je veština, s druge strane su teskoba, zavisnost o alkoholu, tablete...

Osim senzacionalne glume, serija je gledaoce oduševila dopadljivim vizuelnim identetom i preciznom i lepom scenografijom i kostimografijom.

"Bila sam fascinirana likom Bet Harmon. Inače ne volim da trčim, ali trčala sam na sastanak sa Skotom Frenkom", prisetila se Anja Tejlor Džoj u jednom intervjuu.

Odgovarala je, naravno i na pitanja o veštini igranja šaha.

"Morala sam da dobro razumem šah na teorijskom nivou. Nikad ne bih dopustila sebi toliku aroganciju da se pojavim na setu i pretvaram se da znam o čemu govorim. I bilo mi je drago što oko sebe imam sve te stručnjake. Znala sam da mi neće dopustiti da zabrljam, da mi žele pomoći da pokažemo sav sjaj te igre", rekla je glumica.

A imala je vrhunsku pomoć jer su stručni saradnici na seriji bili Geri Kasparov i Brus Pandolfini, čovek koji je radio s Garijem Fišerom, navodi "Jutarnji.hr".

Anja Tejlor Džoj je igrajući Bet Harmon u stvari samo potvrdila da je zaista jedna od novih, autentičnih glumačkih zvezda. Osim talentom, izdvaja se iz mnoštva i neobičnom lepotom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: