Belan slavi Đavole u Beogradu

Bezvremeni hitovi poput 'Pričaj mi o ljubavi', 'Stojin na kantunu', 'Jagode i čokolada', 'Ostani uz mene', 'Dugo toplo ljeto', 'Bambina', 'Điri điri' i 'Cestom preko Zagore', pokazuju svu raskošnu moć Belanovog autorskog talenta.

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2020.

17:50

Belan slavi Đavole u Beogradu
Foto: Matko Petrić

Muzičar Neno Belan & njegovi Fiumens 10. i 11. novembra (20:00) u Kombank dvorani u Beogradu održaće koncert posvećen pesmama Đavola, povodom 35 godina od izlaska prvog singla legendarne splitske grupe. Belan svira Đavole u okviru koncertnog serijala promoterske kuće Long Play "Pod maskama".

Đavoli su diskografski debitovali 1985. godine promotivnim singlom (izdavač Jugoton) sa pesmama "Zvuci ulice", "Večeras", "Nebo vraća osmijeh" i "Kucaj opet", obradom "Keep On Knockin'" legendarnog Litl Ričarda (Little Richard), o čemu Belan kaže:

''To je bio singl štampan samo za potrebe radio stanica i nije išao u slobodnu prodaju. Na njemu su bile četiri pesme, između ostalog 'Kucaj opet'. Sa tom pesmom smo uspeli doći prvi put na televiziju, bila je emisija 'Stereovizija', gde su nastupali demo bendovi, a publika je glasala. Mi smo tu pobedili. Tu je valja (urednik u Jugotonu Siniša) Škarica shvatio da ima potencijala u nama i dao je zeleno svetlo za snimanje prvog albuma... Ostalo je povest".

Predvođeni autorom, pevačem i gitaristom Belanom, Đavoli su na pop rok sceni Jugoslavije bili prepoznatljivi po jedinstvenoj mešavini ranog rokenrola i tvista, uz specifičan mediteranski 'začin' i razrađen imidž, što se može čuti na albumima "'Ljubav i moda" (1986), "Halo Lulu 22" (1987), "Ostani uz mene" (1988), kompilaciji "Balade - Kad se nađem u predjelu noći" (1989), kao i na poslednjem "Space Twist" (1998).

Bezvremeni hitovi poput 'Pričaj mi o ljubavi', 'Stojin na kantunu', 'Jagode i čokolada', 'Ostani uz mene', 'Dugo toplo ljeto', 'Bambina', 'Điri điri' i 'Cestom preko Zagore', pokazuju svu raskošnu moć Belanovog autorskog talenta, dok je poslednja faza u radu grupe sa albumom 'Space Twist, značajna jer je predstavila prateći trojac Olja Dešić (bas), Leo Rumora (bubnjevi) i Vedran Križan (klavijature), koji i danas čine Fiumense.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: