Izložba "Narodno graditeljstvo - spomenik kulture danas"

U okviru centralnog događaja manifestacije Dani evropske baštine u galeriji Rančićeve kuće, sedištu Centra za kulturu Grocka, otvorena je gostujuća izložba "Narodno graditeljstvo - spomenik kulture danas" Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

10:31

Izložba
Foto:Depositphotos/elenathewise

Izložbu je 26. septembra otvorila pomoćnik ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić, koja je istakla raznovrsnost programa ove manifestacije koja je počela 16. septembra i traje sve do kraja oktobra, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

Tom prilikom pomoćnik ministra za kulturno nasleđe napomenula je da je ovogodišnji pristup realizaciji programa izuzetno zanimljiv, ali nešto drugačiji.

Online tribine i prezentacije koje Centar za kulturu sprovodi u mreži saradnje sa ustanovama kulture, organizacijama i stručnim saradnicima, posebno sa Smiljanom Popov, novinarkom i autorkom serijala Beograd za početnike, dostupni su putem interneta tokom trajanja manifestacije.

"Kultura i kulturno nasleđe neodvojivi su od obrazovanja, a ovogodišnjom zajedničkom temom manifestacije Dani evropske baštine u celoj Evropi - "Nasleđe i obrazovanje", ova neodvojivost stavljena je u fokus", naglasila je Vanušić dodajući da se pored Grocke u okviru izuzetno brojnih programa na teritoriji Beograda, Dani evropske baštine tokom septembra i oktobra održavaju u još 11 gradova i opština, Novom Sadu, Subotici, Senti, Baču, Prokuplju, Kladovu, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Smederevu, Pirotu i Leskovcu, u organizaciji i saradnji ustanova kulture, škola i nevladinih ogranizacija.

Centralni program u Rančićevoj kući započet je nastupom učenika osnovne muzičke škole "Nevena Popović" iz Grocke.

Izložba "Narodno graditeljstvo - spomenik kulture danas", autorke Nade Živković, etnologa-konzervatora, predstavljena je u prilagođenom formatu sa temom "Nasleđe i obrazovanje - znanje za budućnost".

Izložbu čine 20 panoa na kojima je prikazana stara beogradska arhitektura 19. i prve polovine 20. veka - narodno graditeljstvo u Beogradu, nekadašnji i sadašnji izgled objekata, među kojima je i Rančićeva kuća, spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Tom prilikom predstavljena je mapa "Nepokretna kulturna dobra na teritoriji opštine Grocka" Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, rezultat projekta mapiranja nepokretnog kulturnog nasleđa beogradskih opština i javnih spomenika.

Nakon svečanog dela događaja i predstavljanja izložbe, organizovan je obilazak Rančićeve kuće, poseta Gročanskoj čaršiji sa legatom dr Aleksandra Kostića koji je smešten u prostoru biblioteke "Ilija Garašanin", kao i kasnorimskoj grobnici u Brestoviku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: